Viata dupa ce copiii au plecat de acasa


S-au făcut mari și şi-au luat zborul, iar în urmă ați rămas voi, părinții, cu un gol mare în suflet. Casa pare pustie, iar amintirile despre ei va podidesc la tot pasul. Oare scopul vostru în viaţă s-a terminat? Veţi reuşi, tu şi soţul tău, să umpleţi “cuibul părăsit”?

Cu siguranță lucrurile nu s-au terminat aici, ci te afli în pragul unui nou început în viața ta, așa cum și copiii intră într-o altă etapă sănătoasă de creștere și dezvoltare. Este firesc să te simți tristă că puii tăi părăsesc cuibul și se pregătesc de o existență pe cont propriu, în care se vor baza mai puțin pe suportul tău și al partenerului tău. Este la fel de normal să-ți fie dor de ei, dar această situație nu aduce numai lucruri grele și dificile, ci oferă și noi perspective la care poate nu te-ai gândit.
Înţelege cu ce te confrunţi
A şti cu ce te confrunți te poate ajuta să ai armele potrivite pentru a depăși situația. De cele mai multe ori, această condiție psihică apare în principal la femei, odată cu plecarea de acasă a unuia sau mai mulți copii, în special vara și toamna, când încep cursurile la universități. De asemenea «sindromul cuibului gol» poate să apară o dată cu căsătoria copilului și părăsirea de către acesta a căminului părintesc.
Simptomele principale sunt senzația de pierdere, depresie, tristețe acută și durere. De cele mai multe ori se suprapune peste alte evenimente majore din viața femeii, cum ar fi menopauza, pensionarea sau boala. Psihologii consider că tranziția de la rolul de mamă activă până la cel de femeie independentă durează între 18 luni și 2 ani.
Plecarea copiilor, o nouă aventură
Pune gândurile terifiante deoparte, nu-ți mai imagina scenarii de groază. Niciodată nu ai putut să fii în fiecare secundă lângă copilul tău și s-a descurcat, așa că nu te panica. Accepta situația așa cum este ea si bucură-te pentru fiecare experiență nouă a copilului tău.
Pentru unii copii plecarea generează mult stres și temeri așa că ajută-i să înțeleagă că după ce vor stăpâni noua rutină lucrurile vor deveni familiare și distractive. De asemenea, asigură-i că la tine va fi mereu acasă pentru ei în momentele în care vor simți să se întoarcă.
Dacă ne gândim că acum copiii sunt ca niște alpiniști care se pregătesc să escaladeze muntele numit viață pe cont propriu, a ști că tu ești alături de ei îi le va oferi o coardă de siguranță ce le va face ascensiunea mult mai ușoară. Când copiii se vor lovi de greutăți să nu te bucuri în sinea ta că s-ar putea întoarce acasă ci mai degrabă ajută-i să facă față emoțiilor care îi încearcă și fi alături de ei până-și construiesc un cuib nou și funcțional. Învață-I să-și gestioneze cheltuielile, să prioritizeze etc astfel încât să fie capabili să stea pe propriile picioare.
Păstrează legătura cu ei
Astăzi ai atâtea modalități de a te conecta la copiii tăi chiar și când aceștia nu mai stau cu tine, încât devine greu de înțeles cum de se descurcau ai noștri cu noi fără atâtea căi de comunicare. Îți poți alina singurătatea și golul intrând câteva minute pe skype și vorbind cu băiatul sau fata, puteți să vă auziți pe mobil, să vă scrieți pe e-mail sau messenger. Trebuie să fii conștientă că odată cu trecerea timpului pe măsură ce copilul tău își va crea propriul grup de prieteni și va deveni din ce în ce mai ocupat ritmul răspunsurilor s-ar putea să scadă. Asta nu înseamnă că vă iubesc mai puțin ci că încep să-și iubească și noua viață.
Amintește-ți de nevoile tale
Până la urmă lucrurile nu sunt atât de rele pe cât ți le imaginai. Ai reușit să-ți crești copiii până la maturitate și acum se pot descurca singuri. Este timpul să-ți redescoperi plăcerile pierdute și timpul dedicat ție. Nu mai trebuie să pregătești micul dejun ca pentru o armată și la ore de armată, nu mai trebuie să speli, să calci, să cureți precum un robot în fiecare zi, ba mai mult s-ar putea să ajungi să-ti vezi și programele preferate la televizor sau să-ți asculți muzica favorită cu ușa larg deschisă la baie într-o cadă cu spumă. Viața este așa cum o privești, iar dacă schimbi perspectiva tristețea se poate transforma în relaxare și nemulțumirea în mulțumire.
Evită să păstrezi în casă un soi de altar al copiilor, cu pozele lor neatinse, cu lucrurile lor neclintite. Fă ordine, rearanjează camerele și păstrează la loc sigur lucrurile copiilor. Poți de asemenea să te apuci din nou de sport, de pasiunile tale, de acele mărunțișuri sau chestii mai serioase pe care le-ai lăsat în urmă din lipsă de timp.
Pune preţ pe relaţia ta de cuplu!
În cazul în care nu vorbim de situația unui părinte singur atunci este timpul să redescoperiți calea spre a fi mai mult iubiți decât părinți. Redescoperiți lucrurile care v-au ținut împreună atâta timp, plăcerea începutului cât și modul în care ați evoluat și toate schimbările pe care vi le-a adus viața. Permite-ți să înflorești și să reîntinerești alături de partenerul tău.
Dacă relația a fost cimentată în jurul copiilor, iar voi credeți că nu mai aveți nimic care să vă lege poate că este timpul să puneți umărul la reconstrucția relației pe fundamente de cuplu. Încercați terapia de cuplu și acceptați că aveți o problemă și lucruri pe care nu le-ați mai abordat de mult. Acest demers vă v-a ajuta să luați decizia cea mai bună. Petreceți mai mult timp cu partenerul și plecați într=o vacanță care să ajute la renașterea sentimentelor de apropiere și încredere pe care le aveați în trecut
Sfătuieşte-te cu prietenii!
Dacă simți că îți este greu să faci față noii conjucturi sau tristeții și goliciunii pe care o simți în suflet să nu-ți fie rușine să ceri ajutorul. Vorbește despre lucrurile care te apasă cu prietenii, cu partenerul de viață sau în cazul în care nici așa nu-ți găsești liniștea apelează la un psihoterapeut.
Nu te învinovăți de sentimentele pe care le simți și dă-ți un răgaz, pentru că timpul are felul lui de a le așeza pe toate. Răsfață-te, nu te neglija, du-te la un masaj, la un film nou sau citește o carte bună.  O altă metodă ce poate da rezultate este meditația, participarea la niște cursuri interesante sau învățarea de lucruri noi.
Și nu uita niciodată că ai reușit să-ți crești copiii și să-i lași să plece pe drumul lor dându-le toate învățăturile de care aveau nevoie pentru a se descurca și asta nu-i deloc puțin lucru!

Sursa: clickpentrufemei.ro