Tati e gelos pe bebe - Afla cum tratezi aceasta problema

Apariția unui copil vă schimbă iremediabil pe amândoi. Prioritățile, bugetul familiei, timpul liber capătă noi înțelesuri în momentul în care deveniți părinți.
Oricât ați pregăti acest moment și oricâte cărți ați citi, venirea pe lume a unui bebeluș poate fi copleșitoare pentru amândoi. Iar dacă mama e ocupată până peste cap de noile sarcini din viața ei, un tată se poate simți exclus și mai puțin important în viața voastră de familie.

Bun venit, Familie!

Noua meserie de parinți e minunată, dar cere noi responsabilități și aduce un stres suplimentar. Atmosfera plăcută și liniștită a cuplului vostru se schimbă din momentul în care bebelușul apare în casa voastră.
Diminețile cu somn prelungit vor fi o amintire, la fel și nopțile neîntrerupte de scâncetele micuțului. Oboseala se va resimți curând, așa că nu vei mai avea timpul necesar nici pentru treburile casnice și nici pentru a-i acorda toată atenția partenerului tău. Aproape toată energia va fi canalizată către copil și nu e de mirare că tatăl începe sa se simtă gelos. Trebuie să înţelegi că apariţia sentimentului de gelozie este un lucru absolut normal.

Astfel de sentimente din partea voastră sunt absolut normale atunci când viața în doi se schimbă atât de radical. Poate că partenerul își dorește să se implice mai mult în meseria de părinte, poate că își dorește să aibă și el o legatură atât de strânsă cu micuțul precum o ai tu sau poate că lipsa atenției pe care o primea de la tine în trecutul nu prea îndepărtat generează astfel de sentimente.

Acum sunteți trei...

Te-ai întrebat cum este viaţa de tătic? Tăticii se pot simți ignorați atunci când în familie apare un bebeluș. Acest lucru nu trebuie să se transforme într-o tragedie atât timp cât cei doi parteneri și părinti vor înțelege că un al treilea membru al familiei nu schimbă cu nimic relația dintre ei și se vor acomoda dinainte cu ideea schimbării.
Intimitate limitată. Patul vostru din dormitor se va schimba în patul vostru pentru alăptat, schimbat și dormit în trei. Epuizarea și stresul pot să „omoare” dorința, iar momentele de tandrețe sunt mai rare. Chiar și atunci când se întamplă să aveți timp pentru voi... totul e planificat și contra timp.

Dormit iepurește și atenție de vultur. Un copil te ține în priză 24 din 24 de ore. Indiferent de vârsta pe care o are, micuțul tău va avea nevoie de atenția ta constantă zi și noapte. Obișnuiți-vă cu ideea de a dormi în schimburi, mai ales în primele luni și de a fi mereu cu ochii pe cel mic.
Conflicte mai dese. Certurile pot să apară pe neașteptate, generate fie de lipsa somnului și de stres, fie de concepțiile diferite față de creșterea unui copil. Cu atât mai mult cu cât, acum, toată lumea, de la rude până la prieteni cu copii, se simte obligată să vă dea sfaturi și să vă spună cum e mai bine să vă comportați.
Copilul e pe primul loc. În programul vostru au apărut sarcini mai importante acum. Totul se va învârti în jurul orelor de somn și de mâncat ale bebelușului și în jurul nevoilor sale. Așa că veți renunța la multe din plăcerile personale pentru hăinuțe, biberoane sau jucării noi, la cinele romantice pentru o masă cu toată familia și la mașina sport pentru una mult mai practică.

Învață-l să fie tătic...

Schimbările în viața voastră se produc brusc și nu vă lasă timp de acomodare, iar pentru un bărbat noul job de tătic poate veni ca o adevarată surpriză, din care nu sunt excluse unele sentimente de gelozie... Deși neîntemeiată uneori, gelozia lui e alimentată și de gândul că nu poate dovedi ce tată bun este, mai ales când vine vorba de firul invizibil de iubire și atașament care vă leagă pe tine și pe bebelușul tău.
Este important să îl implici pe partenerul tău în noua viață de familie și să nu îl lași deoparte chiar dacă e acasă doar după orele de serviciu. Arată-i câte satisfacţii îi poate aduce viaţa de tătic! Nu numai că vei putea găsi astfel câteva clipe și pentru tine, dar partenerul tău se va simți implicat direct în creșterea celui mic, își va putea dezvolta relația cu bebelușul și se va simți mândru că este tată. Dacă ai răbdare şi încerci să te pui în locul lui, potentialele conflicte şi neînţelegeri se vor rezolva în scurt timp şi veţi fi din nou un cuplu fericit.

Acordă-i încredere și lasă-l să facă lucruri simple...

• să îl țină pe cel mic în brațe fără să îți faci griji că îl va scăpa sau că i se va întâmpla ceva rău în cele câteva minute în care l-ai dezlipit de la pieptul tău
• să îl legene și să îi cânte, chiar dacă ție ți se pare stângaci și temător
• să îl ducă pe cel mic la culcare sau să se trezească noaptea ca să îi dea biberonul cu lapte
• să te ajute la băița de seară
• să schimbe scutece
• să îl îmbrace
• să îl plimbe cu căruciorul prin parc
• să meargă cu voi la doctor pentru vaccinuri

Învață să îți împarți cu partenerul tău sarcinile zilnice, să ai răbdare cu stângăciile lui, să îl ajuți să își exprime sentimentele și temerile de tătic. Cu cât va petrece mai mult timp alături de tine și de bebeluș, cu atât mai mult se va simți implicat în noua voastră viață de familie, va avea încredere în calitățile lui de părinte și va vedea cum legătura sa cu bebelușul e mai puternică pe zi ce trece.

Tu și el, un cuplu fericit...

Ușor de zis, greu de realizat printre atâtea responsabilități noi. Venirea pe lume a copilului vostru nu trebuie să vă schimbe obiceiurile bune care făceau din căsnicia voastră o oază de liniște. Aparent întreruptă de atâtea griji, comunicarea trebuie să fie colacul de salvare al certurilor sau neînțelegerilor generate de creșterea bebelușului.
Lămuriți orice supărare înainte să se transforme într-un conflict. Găsiți timp suficient să stați de vorbă și să vă împărtățiți sentimentele, durerile, frustrările, dorințele și încercați să ajungeți la un compromis. Nu uitați că multe dintre nemulțumiri sunt alimentate și de oboseală, stres, responsabilități noi.

Redeveniți romantici, chiar dacă asta înseamnă o clipă de tandrețe furată între două reprize de somn ale bebelușului. O căsnicie nu presupune doar conversații zilnice, așa că nu faceți din oboseală o scuză pentru lipsa momentelor de intimitate. O jumătate de oră dedicată cuplului poate face minuni pentru relația voastră.
Învață să spui „mulțumesc”! Un tătic care se implică alături de tine în creșterea copilului trebuie să fie un motiv de mândrie pentru tine. Chiar dacă uneori e stângaci atunci când schimbă scutecele, chiar dacă nu a învățat încă la ce temperatură trebuie să fie apa pentru baie și chiar dacă nu face diferența între cremele tale și cele pentru pielea bebelușului, multumește-i de fiecare dată pentru ajutor și spune-i că apreciezi implicarea lui.
Învățați să fiți din nou parteneri în căsnicie și în familie. Tatăl jocă un rol la fel de important ca al tău în viața copilului vostru. Până la urmă, să fii părinte este o meserie care se practică în doi!

Sursa: pampers.ro 

Daca v-a placut aceasta postare, atunci apasati LIKE, pentru a o citi si altii.

Cititi si: Rolul tatalui in procesul nasterii