Copilul tau are cosmaruri? Ajuta-l sa scape de aceasta trauma

Vizita la doctor pentru vaccinare, pierderea jucăriei preferate, certurile părinţilor sau monştrii animaţi pot transforma visele copiilor în coşmaruri. Psihoterapeutul Mihaela Sindie Weidinger îţi spune ce alte lucruri îi sperie pe cei mici şi cum îi poţi ajuta să scape de coşmaruri.

“Copiii percep lumea nu doar prin lucruri plăcute, ci şi prin evenimente stresante sau chiar traumatizante pentru ei, iar felul în care înţeleg întâmplările se reflectă şi în somn. Unele vise sunt frumoase, altele sunt adevărate coşmaruri.
Evenimente stresante, cum ar fi vizita la dispensar pentru vaccinare, o pedeapsă, pierderea jucăriei preferate, mersul prin vânt puternic sau violenţa adulţilor se pot transforma în coşmar. Acest tip de vis este cel mai frecvent la copii, tocmai pentru că ei percep lumea intens, dramatic”, ne-a explicat dr. Mihaela Sindie Weidinger, specialistul Sindiestet Clinic.
Copiii mai pot visa că nu se pot mişca ori că zboară, alunecă de pe un acoperiş, sunt ameninţaţi de animale, de personaje din poveşti sau de adulţi cu roluri negative.
Uneori, la vârste preşcolare, ei nu se pot opri din plâns nici după ce se trezesc, pentru că nu pot face diferenţa între vis şi realitate.
“Coşmarul e normal chiar şi la copii şi trebuie tratat ca atare. Nu e bine să-i fie minimalizată im­portanţa, dar nici să-i fie mult am­­plificată, prin în­­trebări persistente. Arată-i mi­cu­ţu­­lui că eşti alături de el. Încurajează-l să îţi povestească ce s-a întâmplat, însă nu insista inutil, dacă refuză”, a subliniat psihoterapeutul.

Aşa îi alungi monştrii din vis...
  • Încurajează-l să deseneze imaginea din vis şi să-i facă mustăţi monstrului ori să-l trans­forme într-o fiinţă sau într-un lucru pe care îl consideră inofensiv;
  • Confecţionea­ză-i o mască şi spune-i că îl poate apăra de mon­ştri;
  • Discută cu micu-ţul şi explică-i că întâmplarea din vis nu este reală şi că toată lumea are vise urâte, chiar şi tu;
  • Explică-i cum scapi tu de ele, de e­­xemplu, că îţi imaginezi tot timpul ceva frumos când mergi la culcare, ca să visezi despre acel lucru.
  • Respectă-i orele de somn;
  • Oferă-i o masă de seară uşoară;
  • Nu-l lăsa să vadă la TV programe violente, desene animate cu monştri care scot i­­nimi, taie, distrug sau înghit oameni, pentru că pot fi de coşmar şi pentru un adult, nu doar pentru un copil;
  • Evită violenţa, discuţiile aprinse în familie, nu folosi expresii dure cu partenerul sau cu partenera de viaţă! Copiii cred chiar şi ce spui la supărare. 
Sursa: ziarul Libertatea  

Daca ti-a placut acest articol, atunci da click pe butonul "Imi place", pentru a-l citi si altii.

Cititi si: Cum il ajutati pe copil sa-si faca temele?