Avorturile spontane cresc riscul unui atac cardiac

Ai pierdut mai multe sarcini? Ai grijă! 
Potrivit unui studiu apărut, joi, în revista "Heart", avorturile spontane repetate pot mări de cinci ori riscul unui atac cardiac mai târziu.

Studiul a fost realizat pe 11 500 femei, în cadrul vastei evaluări europene în privinţa impactului alimentaţiei şi modului de viaţă asupra sănătăţii şi apariţiei bolilor, printre care cancerul.

În totalul numărului de femei, practic, una din patru (25%) a avut cel puţin un avort, una din cinci (18%) a trecut printr-un avort spontan, iar 2% au născut un copil mort. Din 2 876 femei care au avortat, 69 au avut mai mult de trei avorturi. Cele care au născut copii morţi erau mai puţin active din punct de vedere fizic, multe aveau diabet şi hipertensiune arterială, lucruri care constituie tot atâţia factori de risc de atac cardiac şi cerebral. Într-un interval de zece ani, 82 femei au suferit un atac cardiac şi 112, un atac cerebral.

Potrivit cercetătorilor, riscul unei crize cardiace este de cinci ori mai mare la femeile care au avut mai mult de trei avorturi şi de patru ori, la cele cu peste două avorturi.
"Avorturile repetate şi naşterea unor copii morţi trebuie să fie semne de alarmă pentru supravegherea riscului cardiovascular şi prevenirea lui!" avertizează autorii studiului, conform Agerpres.

Sursa: ziarul Libertatea 

Daca ti-a placut acest articol, atunci apasa LIKE, pentru a-l citi si altii.

Cititi si: Ce trebuie sa stim inainte de a face un avort?