Ce facem cand copilul vrea sa manace numai dulciuri?

Dacă ar fi după ei, majoritatea copiilor ar mânca doar dulciuri. Mesele lor preferate sunt micul dejun şi gustările, cele care nu-i răpesc prea mult din preţiosul timp de joacă.
Pentru a-i forma un obicei alimentar sănătos, trebuie să impuneţi anumite limite.

Potrivit site-ului prokid.ro, chiar dacă la in moment dat copilul a fost bolnav, lipsit de poftă de mâncare şi l-aţi lăsat să mănânce ce a vrut el, trebuie să înţeleagă că aceasta a fost o excepţie.

Cum să-l facem pe copil să mănânce şi altceva în afară de dulciuri ?...

Pentru sănătatea copilului trebuie să includeţi în alimentaţia lui cotidiană cât mai multe legume, fructe şi lactate.  Nu-l ameninţaţi cu fraze de genul «dacă nu mănânci legumele, nu vei primi desert». S-a dovedit ca atunci când ameninţarea cade, copilul alege tot alimentele interzise. Deci este inutil să-l amenintaţi.
Chiar dacă nu mănâncă nimic, nu este indicat să-i daţi doua porţii de desert. Unul este suficient. Un fruct, de exemplu. Înlocuiti zahărul, dacă este posibil, cu bucăţi de fructe sau miere.  Luati în calcul şi legumele dulci precum morcovii şi sfecla.

Nu le interziceţi copiilor bomboanele...


Este inutil să le păstraţi în dulapul secret sau încuiate. Acestea pot fi consumate la masa în loc de desert. Țineţi minte că toţi copiii trebuie să înveţe să mânânce la masă, de patru ori pe zi, nu mai mult!
Copilul poate participa la alegerea meniului pe ziua respectivă. Este ziua în care trebuie sa stabileasca ce mâncaţi astăzi: aperitiv, fel principal, produse lactate, desert. Vrea cartofi prăjiţi ? De ce nu, dacă nu a mâncat în acea săptămână acest fel de mâncare.

Invăţaţi-l pe copil şi reguli de bune maniere. De pildă, la masă toată lumea sta împreună. Nu se pune problema de a se ridica de la masă ca să se joace până vine desertul.

Cititi si: Ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului?