Cum se face examinarea oftalmologica a copiilor?

Imediat dupa nastere mama isi inspecteaza copilul ca sa se asigure ca este, "intreg", ca are toate degetele la maini si la picioare, ca urechile sunt la locul lor, ca ochii au aspect normal.

Abia mai tarziu isi pune intrebarea: ,"Copilul meu vede ?" .
Pentru majoritatea copiilor raspunsul este afirmativ, dar exista situatii in care vederea este sub asteptari.

Ochiul este cel mai important organ de simt.
80 % din informatia pe care o primim este inregistrata cu ajutorul lui.
Prin ,"vedere" preluam imagini, forme, culori, putem aprecia distanta, adancimea si miscarea obiectelor. Si astfel, lumea inconjuratoare devine ,"lumea vederii noastre".

Cum se formeaza "vederea"

In perioada de sarcina, ochiul este printre primele organe care se formeaza. Dezvoltarea lui continua pana la nastere si chiar dupa.
La inceput vederea este neclara.
Nou-nascutul distinge lumina de intuneric, inchide ochii la lumina puternica si vede chipul mamei in timpul alaptarii (aproximativ la 20 cm). Incetul cu incetul vederea se imbunatateste si copilul distinge culorile (la inceput pe cele vii - rosu, verde), incepe sa observe obiecte din ce in ce mai mici si mai departate.
Practic, copilul invata sa vada asa cum invata sa vorbeasca sau sa mearga.
Acest proces este continuu si are loc pana la 6-7 ani.

Cum apreciem calitatea vederii

Un copil mic nu poate spune daca are sau nu o afectiune oculara (el vede!), nu poate aprecia daca ambii ochi vad la fel sau daca ,"muncesc" impreuna.
Stabilirea calitatii vederii este dificil de realizat si pentru parinti (nu intotdeauna faptul ca micutul ,"observa scamele de pe covor" inseamna ca acuitatea lui vizuala este maxima pentru fiecare ochi in parte).
Singura modalitate corecta de a aprecia calitatea vederii si starea de sanatate a ochiului este examinarea oftalmologica.
Majoritatea parintilor stiu ca trebuie sa astepte pana la 3 ani pentru prima vizita la oftalmolog. Complet fals!
Examenul de rutina (screeningul) trebuie facut chiar de la nastere, apoi la 6 luni-1an, la 3-4 ani, iar dupa 5 ani, anual (spune Academia Americana de Oftalmologie).
In situatii speciale, examinarea se va face ori de cate ori medicul oftalmolog considera necesar.

Sursa: prokid.ro

Cititi si: Ce faceti cand copilul este mult prea generos?

7 motive ca sa trimitem copiii in tabara

Cum convingeti copiii sa manance?