Ce trebuie facut atunci cand un copil este mincinos

Micul mincinos poate fi recunoscut imediat. Este un prefăcut înăscut. Fata lui nu trădează nici o urmă de îndoială când declara că nu a spart el farfuria.
Site-ul prokid.ro îşi oferă câteva sfaturi pentru a-l determina pe micuţul minicinos să renunţe la acest obicei.

• La şcoală...

Referitor la activitatea sa scolară, copilului mincinos îi place sa declare ca nu şi-a facut temele pentru ca i-a fost rau, ca a uitat caietul la scoala, ca i-a imprumutat cartea unui coleg, ca a trebuit sa mearga la doctor, ca n-a stiut ca are tema... Si imaginatia lui gaseste in fiecare zi cate un motiv.

In primul rand, educatoarea, invatatoarea sau profesora trebuie sa instiinteze parintii despre acest comportament al copilului. La randul lor, parintii trebuie sa ia masuri urgent. Sa-l determine pe copil sa-si schimbe comportamentul, facandu-l responsabil de actiunile sale. Cea mai buna metoda este inscrierea la un club sportiv unde se practica un sport de echipa. Efortul fizic depus, competitia, stilul de viata dat de antrenamentele periodice si telul de a deveni campion ii schimba copilului mentalitatea de a gasi scuze si minciuni pentru toate fleacurile.

• La joacă...
Unii copii deformeaza adevarul pentru a fi „interesanti” in ochii celorlalti sau pentru a-si schimba „imaginea” in fata amicilor. Mincinosul ii pacaleste usor pe copiii de varsta sa. Le indruga verzi si uscate pentru a-i domina. Se lauda cu lucruri pe care nu le are si cu actiuni pe care nu le-a facut niciodata. Vrea numai sa fie „cineva”, sa creasca in ochii prietenilor, sa fie „capetenia” lor.

Aici exista doua solutii. Prima, cand ceilalti copii il marginalizeaza pe Mincinos, chiar il exclud din cercul lor, rad de el si ii gasesc tot felul de porecle. Vazand ca altfel nu se adapteaza si nu se integreaza in grupul de prieteni si de joaca, pana la urma copilul se va da pe brazda. Si va ajunge, la randul lui, sa rada de un alt mincinos care patrunde in gasca. A doua solutie sta in puterea parintilor de a-l aduce pe copil pe drumul cel bun. Mincinosul poate fi pedepsit sa nu iasa la joaca cu prietenii pana nu-si va schimba comportamentul.

• Păcăleala sau minciuna?...
Limita dintre realitate si imaginar nu e perceputa obiectiv in primii ani de viata, de aceea pruncul fabuleaza, hiperbolizeaza si infloreste adevarul. Pornind de la celebrul joc „Pacalici”, copilul mic crede ca poate „pacali” mereu pe oricine. Ca e un joc. Nu-si da seama ca acesta poate deveni un mod de viata. Daca este oprit la timp, ii trece si revine la normal.
Educatia parintilor are rolul cel mai important in aceasta situatie. Minciuna apare cand copilul se eschiveaza de la o actiune cotidiana, cind nu-si face curat in camera lui si zice ca a facut, cand nu se duce la gradinita sustinand ca nu vine educatoarea, cand spune ca a mancat tot, dar a aruncat pe ascuns mancarea la gunoi Parintii trebuie sa-l invete pe copil sa spuna adevarul. Viata lui va fi mai usoara, nu va trebui sa tina minte toate detaliile minciunilor sale. Ai stricat jucaria? – nu-i nicio problema, o reparam impreuna. N-ai mancat tot din farfurie? – mai bine mancam altceva, care iti place. Nu ai teme de facut? – decat sa iei o nota proasta, hai sa facem temele impreuna.

Pentru a-i abate copilului atentia de la modul lui de viata de mincinos, parintii trebuie sa-l implice pe copil in tot felul de actiuni si preocupari specifice varstei sale care sa-l tina mereu ocupat si in priza. De exemplu, dezvoltarea unei pasiuni: practicarea unui sport, invatarea unui instrument muzical, inscrierea la un curs de dans, colectionarea de carti sau filme, construirea unor obiecte utile in camera lui etc. De asemenea, copilul trebuie sa aiba un program bogat pentru timpul liber: plimbare in parc, participarea la spectacole de teatru, la film, la festivaluri, inscrierea la concursuri tematice etc.

• Când „aşchia nu sare departe de trunchi”...
Mai grav este cand mincinosul creste intr-un mediu in care si parintii mint. Cand copilul este certat pentru minciunile sale, el le reproseaza adultilor defectul lor. “Tata, de ce l-ai pacalit pe bunicul ca nu te duci la piata?” “Mama, de ce ai spus vecinei ca nu avem zahar?” “Tata, de ce sa-i spun lu’ nenea de la telefon ca nu esti acasa?” Asa invata sa minta. Parintii nu trebuie sa-i alimenteze acest comportament.

Daca ti-a placut articolul, atunci da LIKE, pentru a-l citi si prietenii tai.


Cititi si: Cum sa ii interzici copilului anumite lucruri?

Ce facem cand copilul este stresat?

Cum iti ajuti copilul sa scape de timiditate