Ce faceti cand aveti mai multi copii?

De obicei, copiii care au fost singuri la parinti sunt foarte egoisti. S-au obisnuit sa li se cuvina totul si sa nu imparta nimic cu nimeni.
Cand ajung la casa lor, ei se adapteaza destul de greu la viata de familie cu mai multi copii. Mai ales daca partenerul provine dintr-o familie numeroasa.

Pentru a va bucura trebuie sa invatati sa convietuiti intr-o familie numeroasa. Sa le daruiti tuturor copiilor tot ce aveti mai bun, fara discriminare. Si atunci rasplata se va intoarce inzecit la voi. Cumparati lucruri necesare pentru toti, nu preferential. Mancati din acelasi castron si asterneti-le patul la fel de calduros pentru toti copii.
Din povestile altora credeati ca educarea si cresterea copiilor este simpla. Va imaginati un sot model care stie sa calce, sa gateasca, sa faca piata, sa duca la gradinita sau la scoala copiii. In realitate constati ca acest prototip apare numai in filmele siropoase, in cartile de doi lei, in imaginatia fetelor batrane.
Acum, cand aveti in fata o familie numeroasa cu doi sau mai multi copii, trebuie sa va schimbati atitudinea egoista. Invatati sa stapaniti la perfectie operatia de impartire la patru, cinci sau sase. Acceptati sfaturile partenerului, mai ales cand acesta are frati si surori. El stie ca inseamna sa primesti tot timpul o parte din ceva, sa imparti un lucru in mai multe bucati.

Nu uitati!...

1. Indiferent cat de mica sau de spatioasa este casa voastra, trebuie sa o transformati intr-un camin calduros si primitor. Cuvantul "casa" sa devina "acasa" pentru fiecare copil.

2. Acordati cea mai mare atentie personalitatii celor mici. Fiecare copil are calitatile lui. Ajutati-l sa si le puna in valoare. Nu-i spuneti unuia ca este mai destept sau mai frumos decat altul.

3. Mesele, jucariile, hainele pe care le impartiti echitabil tuturor copiilor pe care ii aveti va pot aduce mai multa bucurie decat orice obiect de lux personal.

4. Fiecare familie are ticurile si tabieturile sale. Nu lasati prostiile si fleacurile sa instaureze discutii aprinse si certuri intre adulti. Copii sunt cei care sufera cel mai mult atunci cand parintii nu se inteleg.

5. Astazi nu mai exista ideea preconceputa ca mama trebuie sa stea la cratita, iar tata sa aiba serviciu. Implicati-l si pe sotul vostru in cresterea copiilor. Poate sa se joace cu ei, sa-i duca in parc, la film, la teatru, in vizita la rude. De asemenea, poate sa le citeasca povesti, sa-i ajute la lectii, sa-i invete sa faca ordine si curatenie in camera lor. Astfel copiii se vor atasa usor de tatal lor.

6. Nu discutati despre bani in fata copiilor. Poate fii cea mai rapida cale catre certuri nesfarsite si chiar divort. Pe cei mici nu-i intereseaza crizele financiare, ei sunt fericiti cu foarte putine lucruri. O jucarie frumoasa, un caiet interesant, o haina simpla.

7. Acceptati obiceiurile din familia partenerului si pastrati permanent legatura cu verii, matusile, unchii, bunicii. Mergeti mereu in vizita si petreceti sarbatorile si aniversarile impreuna. Copiii apeciaza intalnirile in care se intalnesc cu alti copii si primesc daruri de la rude.

8. Indiferent cat de mult o iubiti si o respectati, nu o lasati pe mama voastra sa intervina mai mult decat trebuie in educarea copiilor vostri. Vremurile s-au schimbat, iar bunicii fac fata cu greu noilor metode si tehnologii. Nu acceptati sa fiti dominati de sfaturile babesti. Totusi ascultati-o si pe mama, uneori s-ar putea sa aiba dreptate si ajutorul sau sa fie de nepretuit.

9. Nu o indepartati niciodata pe soacra de copiii vostri. Lasati-o sa-i viziteze de cate ori vrea. Copiii au nevoie de bunica lor. Dar faceti-o sa inteleaga ca nu trebuie sa va domine, ci sa va ajute spre binele urmasilor sai.

10. Iubiti-i pe toti copiii vostri la fel de mult. Invatati sa va stapaniti atitudinea egoista. Nu-i faceti sa sufere fiindca cei mici sunt foarte sensibili si pot ramane marcati intreaga viata. Astfel se pot pune bazele viitoarelor animozitati dintre frati.

Sursa: prokid.ro

Cititi si: Cum sa ne ajutam copiii sa iubeasca lectura si cartile?


Cum iti ajuti copilul sa scape de timiditate


Arata-i ca il iubesti