10 sfaturi pentru a-i invata pe copii sa se descurce singuri

Începând cu vârsta de 2 ani cei mici adora sa se descurce singuri. Unii părinti sunt de acord cu acest lucru şi îi lasă pe micuţi să-si manifeste personalitatea, alţii nu rezistă tentaţiei de a face ei totul în locul copiilor spunând ca sunt prea mici ca să se descurce singuri.

Iată câteva sfaturi simple oferite de prokid.ro pentru a-i ajuta pe copii să vă demonstreze că sunt capabili să faca lucrurile ca oamenii mari.

1. Lăsaţi-l să se îmbrace singur...
Orice copil poate dobândi competente să se îmbrace singur cu condiţia sa participe la un mic antrenament.

2. Incurajaţi-l să îşi aleagă singur hainele...
Faceti in asa fel incat cel mic sa poata lua singur ceea ce are nevoie. De exemplu, la intrarea în casă puneţi un raft unde el să îşi poatp aşeza pantofii şi o agatăţoare unde să îşi pună haina de strada.

3. Invăţaţi-l să mănânce ca un om mare...
Un copil de doi ani este capabil să deschida uşa frigiderului şi să îţi ia gustarea pe care voi i-aţi preparat-o, daca i-aţi lasat-o pe un raft la care sa ajunga cu uşurinta. Acest lucru ramane valabil şi pentru iaurt, fructe şi băutură.

4. Arătaţi-i cum sa bea corect...
Explicaţi-i copilului cum să bea corect, cum să ţină cana sau paharul, cât de mult să-l umple, cum să-l ducă la gură şi unde să-l pună când este aproape gol..


5. Explicaţi-i cum să aibă grijă de igiena personală...
La baie, copilul se poate descurca singur chiar dacă chiuveta sau cada sunt la o înălţime prea mare. Daca ii puneţi un postament pe care el să se urce, va ajunge cu uşurinta la robinete, prosoape, săpun.

6. Alegeţi un mobilier adecvat...
La doi ani dorinţa copilului de independenţă şi mişcare devine tot mai evidentaă Creaţi-i un loc sigur şi primitor care îi permite să exploreze cu uşurinţa universul sau.

7. Aranjaţi-i jucăriile...
Intre doi şi patru ani copilul este usor de sensibilizat în ceea ce priveşte ordinea şi învaţă să îşi aranjeze uşor jucariile dacă îi puneţi la îndemână coşuri speciale unde să le depoziteze.

8. Arătaţi-i cum să se joaca singur în camera lui...
Repartizati jucăriile în două grupe: cele preferate care rămân în permanenţa pe etajera şi cele depozitate în dulap, pe care le scoateţi prin rotaţie în diferite zile. Copilul va fi încântat să redescopere jucăriile uitate.

9. Faceţi-i loc printre cei mari...
Fiecare casa are un loc unde familia se reuneşte pentru mai mult timp. Este bine să vă gândiţi că în acest spaţiu să amenajaţi şi pentru cel mic un loc al lui.

10. Invăţaţi-l să aibă grijă de lucruri şi obiecte...
Cu cat un copil se simte mai responsabil pentru actele lui, cu atât devine mai autonom. Pentru a-l învăta să aibă grijă de lucruri, faceţi-vă timp să îi arătaţi cum să se servească de ele fără sa le strice.

Sursa: ziarul Libertatea 

Daca ti-a placut articolul, atunci apasa LIKE, pentru a-l citi si altii.


Cititi si: Ce faceti cand copilul este mult prea generos?

7 motive ca sa trimitem copiii in tabara

Cum convingeti copiii sa manance?