Ce faceti cand copilul este mult prea generos?

Copilul dvs dă tot, mâncare, haine, jucării ? Vi se pare prea darnic?
Potrivit prokid.ro, trebuie să îl învăţaţi ce să ofere, cărei persoane şi pentru ce motive.

Ce se întâmplă de fapt cu această «dărnicie»?
Adesea urmăreşte instinctiv să izbucnească un conflict. De pildă, când copilul vrea să îşi reprimească cadoul ce tocmai l-a oferit, el asta cauta, un conflict.

Ce e de făcut în astfel de situaţii?
Trebuie să începeţi prin a-i explica copilului sensul cadoului şi dacă a făcut acest lucru, să îl determinaţi să înţelegă că nu trebuie să-i pară rău. Explicaţi-i că nici lui nu i-ar conveni dacă bunica i-ar cere înapoi cadoul oferit de ziua lui.

Copilul oferă tot fără distincţie
Se întâmplă ca cel mic să nu mai fie atras de un obiect şi atunci îi vine ideea de a face schimb cu un alt lucru de care este atras, fără să se gândească la valoarea obiectelor schimbate.

Dacă se întâmplă să facă o greşeală care nu este chiar aşa de mare, nu interveniţi, doar dacă este cazul şi disproporţia este prea mare. Faceţi-l să înţeleagă că un cadou scump înseamnă muncă şi bani.

Atenţie, generozitatea debordantă poate însemna o lipsă acută sau un defect major. Poate îi este greu copilului să îşi facă prieteni sau poate situaţia de acasă este dificilă (părinţii divorteaza, parintii se cearta mereu, parintii sunt alcolici, parintii lipsesc de acasa etc).
Copilul este tentat să îşi asigure afectivitatea de care are nevoie, oferind in schimb cadouri. Cu alte cuvinte, isi cumpără prietenii.

Pentru a-l ajuta pe copil să socializeze şi să îşi facă prieteni, înscrieţi-l la un sport de colectivitate, la un curs de îndemânare, la un cerc, într-o tabără de profil. Sau încurajaţi-l spunându-i că este un copil haios, adorabil, pe care toţi copiii şi l-ar dori ca prieten. Invăţaţi-l să renunţe la ideea de a oferi cadouri pentru a primi în schimb prietenie. Genul acesta de "prietenie" nu poate dura.

Sursa: ziarul Libertatea 

Daca ti-a placut articolul, atunci apasa LIKE, pentru a-l citi si altii.


Cititi si: Cum sa-ti dai seama daca ai un copil deprimat

Ce facem cand copiii devin agresivi?

Ce faci cand copilul tau viseaza urat?