7 motive ca sa trimitem copiii in tabara

"Să-l trimit în tabără sau nu?" "Cum se va descurca acolo fără mine?". Sunt doar două dintre zecile de întrebări care-ţi trec prin minte atunci când copilul te roagă să-l laşi în tabără.
Iată ce te sfătuiesc specialiştii site-ului prokid.ro.

1. Învaţă să comunice mai bine...

Copiii sunt din ce în ce mai puţin sociabili. La şcoală, învăţământul continuă să fie prea puţin interactiv, iar acasă, micuţii stau cu orele în faţa calculatoarelor, într-o lume virtuală atrăgătoare, dar uneori foarte nocivă, care dezvoltă egocentrismul şi autoizolarea. O tabără bine aleasă, indiferent de profilul ei - de aventură, sportivă, de artă, de engleză etc., pune copilul în contact cu elevi din alte şcoli sau din alte oraşe şi chiar din alte ţări. În tabără, copiii petrec împreună o săptămână sau chiar mai mult, fiind obligaţi să comunice şi să se înţeleagă.

2. Trebuie să se descurce singuri...

Din dorinţa de a-i proteja, avem tendinţa de a le da copiilor noştri totul "mură în gură"! În tabără, nu mai e mama sau bunica să-i ajute să se îmbrace, să se spele sau să-şi rezolve conflictele cu alţi copii! Trebuie să se descurce singuri, sub supravegherea atentă a consilierilor.

3. Îşi asumă riscuri...

Psihologii au demonstrat că adolescenţii intră în găşti de cartier pentru a trăi emoţia şi adrenalina faptelor interzise. În tabără, copilul va vedea cum e să fie liber şi nu va simţi nevoia, mai târziu, să aparţină unei găşti de cartier.

4. Îşi dezvoltă sportivitatea...

Chiar dacă în societatea de azi multe valori tradiţionale par perimate, în relaţiile interumane avem nevoie de sportivitate şi de fairplay. Cu atât mai mult, trebuie să-i învăţăm pe copiii noştri să câştige corect şi să-şi respecte cochipierii şi adversarii. Jocurile şi competiţiile din tabere urmăresc dezvoltarea acestui spirit.

5. Copiii vor avea în preajmă modele pozitive...

Pentru o dezvoltare armonioasă, copiii au nevoie de modele. Consilierii din tabără, atent selecţionaţi şi antrenaţi pentru lucrul cu micuţii, devin modele active pentru copiii din echipa lor. Consilierii vor fi alături de ei, ajutându-i să-şi depăşească frica, să-şi exprime personalitatea, să asculte atunci când alţii vorbesc şi să aibă curajul de a-şi susţine ideile.

6. Devin mai creativi...

Taberele îi stimulează pe copii să privească lumea cu imaginaţie. Cum să-şi prezinte mai bine echipa, printr-un program artistic? Cum să traverseze un pârâu fără să-şi ude picioarele? Toate aceste exerciţii îi ajută să-şi dezvolte capacitatea creativă.

7. Distracţie pentru cei mici, linişte pentru părinţi...

Copiii abia aşteaptă să vină vacanţa, după care încep să se plângă de plictiseală! În tabără, plictiseala va lua sfârşit, activităţile zilnice vor face această experienţă de neuitat, în timp ce părinţii vor avea câteva momente de linişte, acasă.

La ce să fii atent!

Dacă te-ai hotărât să-l trimiţi pe cel mic într-o tabără, trebuie să ţii cont de câteva reguli. Iată care sunt acestea:
  • Interesează-te de condiţiile de cazare;
  • Ia numerele de telefon ale profesorilor coordonatori şi lasă-le datele tale, ca să poţi fi contactat în cazul în care apar probleme;
  • Dă-le cadrelor didactice cât mai multe informaţii despre copilul tău. Spune-le dacă ţine un regim sau dacă urmează un tratament. De asemenea, dacă ştii că micuţul e alergic, nu ezita să-i înştiinţezi pe organizatori.
  • Nu-i încărca bagajul cu lucruri inutile.
Sursa: ziarul Libertatea

Cititi si: Cum sa ii interzici copilului anumite lucruri?

Ce facem cand copilul este stresat?

Cum iti ajuti copilul sa scape de timiditate