Ziua de nastere a copilului meu, o reusita

Cea mai frumoasa zi de nastere a unui copil este cea in care invitatii se simt la fel de bine ca si el. Exista mai multe tendinte in ceea ce priveste organizarea unei petreceri dedicata acestei zile.

Una dintre acestea, pe care nu o discutam, este cea in care la ziua copilului sant invitati nasii, unchii, matusile, bunicii. Desi copilul este ( pare) fericit, petrecerea respectiva este dedicata, in primul rand, celor mari.
Aceasta, chiar daca nici micutul nu se va simti neglijat. Petrecerile reusite, pe care copiii le vor tine minte, sant cele in care se distreaza alaturi de cei de seama lor.

In momentul in care alegem invitatii din randul copiilor, ar trebui sa ne gandim la mai multe aspecte. Cel mai des, sant invitati vecinii, sau colegii de la scoala sau camin. Insa trebuie sa tinem cont si de spatiul pe care il avem in locuinta pentru o astfel de petrecere. Decat sa chemam 20 de copii, spre exemplu, care se vor impiedica unul de altul, mai bine doar 4 sau 5 copii, dar dintre cei care, zilnic, s-au aratat apropiati de acesta.

Cel mai bine ar fi ca in prima parte a petrecerii copiii sa fie lasati in pace. Cu siguranta, se vor descurca mai bine singuri. Aniversatul va fi bucuros de cadouri, iar ceilalti copii vor fi ocupati sa descopere camera gazdei. Vor gasi tot felul de jucarii interesante, astfel incat o buna bucata de timp nu vor fi probleme. In multe cazuri, la un moment dat, intervin insa discutiile in contradictoriu, certurile. Cam de tot atatea ori, acestea se pot lasa cu lacrimi, ba chiar cu amenintari din partea unor invitati: "Eu nu mai vreau sa stau, plec acasa." Intervin atunci si temerile parintilor: daca va pleca la parintii sai si cine stie ce le va spune, iar acestia se vor gandi la ce fel de familie santem.

Cu alte momente, este un punct critic, in care trebuie sa intervenim. Cel mai bine ar fi sa se bage intre copii doar unul dintre parinti. Nu conteaza, mama, sau tatal, dar cel care are o stare de spirit mai buna. Mai intai, pentru a-i aduce pe copii la starea initiala de buna dispozitie, va trebui sa le dea atentie fiecaruia dintre ei. Sa incerce sa ii stranga pe toti in jurul unui joc. Nu conteaza ca este de carti, sau de sarit...

De asemenea, pot fi gasite si alte activitati, totul tine si de temperamentul copiilor. Copiii sant cu mult mai interesati de aceste jocuri si le plac cu atat mai mult, cand este implicata si o persoana matura, fata de care au respect, dar care se coboara, daca putem spune asa, la nivelul lor.

Adica nu este rigid, ci dimpotriva face glume copilaresti, unele stingacii. Un exemplu in acest sens este chiar si un mic spectacol de iluzionism, dat de unul dintre parinti. Normal, nu toata lumea se pricepe la asa ceva. Dar copilul va fi cu atat mai fascinat si, mai bucuros, in momentul in care va spune ca a vazut unde a fost ascunsa moneda, sau cum de a aparut o jucarie in caciulita sau palariuta. Conteaza foarte mult sa aiba si muzica. Sa li se dea la un moment dat, sa faca o mini-discoteca. Vestea proasta, experimentata pe mai multe categorii de copii, este ca nu se mai asculta acea "muzica pentru copii" ci trebuie sa va dotati cu ultimele hituri internationale. Cel mai bine ar fi sa cumparati si 20, chiar 30 de baloare (spor la umflat) iar la finalul discotecii (care nu ar trebui sa dureze mai mult de jumatate de ora) sa li se permita copiilor sa le sparga.

Nu uitati ca un alt lucru care ii stimuleaza pe micuti este competitia. Puteti organiza si un concurs. Spre exemplu, care face cel mai frumos desen pe tema data. Cel mai bine ar fi sa alegeti ceva legat de natura. Evitati sa cereti copiilor sa deseneze tocmai despre ziua de nastere. Pentru ca multi se vor gandi atunci numai la ziua lor, si cat mai este pana atunci. Problemele mai mari le vor avea parintii lor, cand se vor intoarce de la petrecere, pentru ca mult timp vor intreba doar: "cat mai e pana la ziua mea?".

Partea delicata a concursurilor o reprezinta premiile. Ar fi indicat sa pareti foarte incurcat/a atunci cand a venit momentul deliberarilor. Sa cereti, de fata cu ei, parerea partenerului de viata, dupa care sa spuneti ca va retrageti si va mai ganditi. Iar la final sa spuneti ca v-a fost imposibil sa alegeti, ca toate sant la fel de bune si toti sant castigatori. Premiul (am experimentat chiar eu asa ceva) poate fi o poza facuta exact cum doreste copilul. Veti fi surprinsi sa vedeti cata imaginatie au: unii au dorit langa papusi, altii au vrut sa stea in cap, iar altii chiar pe masa. Bineinteles, trebuie sa le faceti pe plac.

Un alt aspect, poate minor: cumparati atat sucuri acidulate cat si neacidulate. De asemenea, nu exagerati cu Cola, deoarece copiii pot deveni agitati din cauza cofeinei, mai ales ca toti se vor arunca initial spre acest suc.

Sursa: bucurie.net

Cititi si: Pregatirea pentru despartirea fizica la copii

Ce facem cand copilul este stresat?

Ce se intampla cand exista prea mult rasfat?