Televizorul, al treilea parinte

Televizorul face parte din viata copiilor înca de la vârsta de 2 ani sau chiar mai devreme, influentându-le atitudinea, limbajul, comportamentul.

Câti parinti nu-si uita copiii în fata televizorului, multumiti ca acestia "stau linistiti"!

Câti dintre dumneavoastra stiti ce emisiune sau film urmareste copilul în timp ce va vedeti de treaba sau schimbati o vorba cu musafirii, în camera de alaturi?

De câte ori v-ati uitat împreuna cu baietelul sau fetita dumneavoastra la un film de desene animate?

De câte ori ati vizionat împreuna un film si ati comentat ceea ce se-ntâmpla pe micul ecran? V-ati gândit ca atât de inofensivul, în aparenta, televizor, va tine de multe ori locul, ca tinde sa devina un al treilea parinte pentru copilul dumneavoastra?

Si nu-i întotdeauna un parinte bun. Statisticile arata ca un copil petrece, în medie, 3 ore si jumatate în fata televizorului. Adica 24 de ore pe saptamâna! O zi dintr-o saptamâna! Timp în care e bombardat cu imagini, sunet, informatie pe care, de cele mai multe ori o asimileaza pasiv, de-a gata, pentru ca televizorul nu îi ofera decât o aparenta comunicare.

Sigur ca exista, la televizor, si programe educative, si filme bune, si emisiuni interesante. Dar exista si multa violenta, si vulgaritate, de prost gust, si incultura. Si de toate acestea din urma, copiii trebuie protejati.

Când vorbim de educarea unui copil, ne gândim în primul rând la familie, la scoala, la biserica, la rolul grupului de prieteni, dar, astazi, copiii cresc într-o lume în care parca nu se mai poate trai fara calculatoare, internet si mai ales fara televizor.

În principal, copiii sunt atrasi de filmele de desene animate, dar din pacate mai sunt si situatii în care copiii din nevoia de a comunica cu cineva, în timp ce parintii sunt ocupati mai mult sau mai putin, vizioneaza diferite programe din care ei considera ca pot afla noutati legate de lucruri despre care ei nu stiu prea multe si despre care vor sa afle.

Stirile TV sunt principala sursa de informatie a adultilor, dar multi adulti nici nu realizeaza câti copii urmaresc aceste programe care au continut la fel de multa violenta, ca restul. Poate ca si înaintea jurnalelor TV parintii ar trebui sa verifice calitatea stirilor, daca au un continut ridicat de violenta sau contin lucruri si informatii pentru care copilul nu este pregatit sa le afle sau nu are vârsta necesara sa înteleaga bine ceea ce se petrece în lumea în care el înca nu este pregatit sa intre si sa o înfrunte.

Stirile nu te captiveaza asa cum o face un film sau o emisiune. La stiri, lucrurile sunt clare. Oamenii au reactii: compasiune, tristete etc, sau nu se uita. La film, oamenii se identifica cu personajul. Si sunt copii care nu se uita la stiri de frica, dar se uita fara probleme la filme sau desene animate violente.

Dramele care se întâmpla, cu copii care "copie" ceea de vad la televizor nu au pornit de la stiri, ci de la filme, de la clipuri publicitare etc.

Televizorul afecteaza si comunicarea dintre adulti, dar si comunicarea dintre parinti si copii.

Televizorul sta între ei… Pentru ca televizorul te captiveaza. Nu mai ai nevoie de nimic. Nici sa citesti, nici sa te plimbi. Nici sa-l asculti pe celalalt.

Parintii ar trebui sa înteleaga faptul ca televizorul este doar o optiune si nu o obligatie. Copiii nu trebuie parasiti în fata televizorului. Parintii trebuie sa îsi faca timp sa se uite împreuna cu copii si sa discute ceea ce vad, pentru ca altfel, copiilor nu le va mai fi teama si îsi vor putea explica anumite lucruri, vor întelege daca ceea ce vad este real sau nu, daca e bine sau rau.

Sa ofere copiilor cât mai multe explicatii si informatii suplimentare în legatura cu subiectul filmului sau cu tema emisiunii vizionate. În ziua de astazi, copiii devin din ce în ce mai putin sensibili la violenta si considera ca în multe cazuri, violenta este legitima.

Asupra acestui aspect ar trebui sa se insiste, subliniindu-se ca violenta nu este cea mai buna cale pentru rezolvarea unor probleme. Violenta la TV nu îl face neaparat violent pe copil, dar îl poate face sa creada ca violenta este un fenomen omniprezent.

Parintii trebuie sa constientizeze faptul ca universul copilului care petrece prea mult timp în fata televizorului, va fi cel dat de televizor, iar nu cel pe care l-ar putea descoperi singur citind, mergând la teatru, film, sau pur si simplu jucându-se, învatând astfel ca comunice cu copii cu cei de vârsta lui.

Sursa: bucurie.net

Cititi si: Nu-ti mai varsa nervii pe copii!

Eu, mama vitrega

Maternitatea poate influenta cariera