Starea femeii inainte, in timpul si dupa avort

In cazul in care crezi ca esti insarcinata, consulta un specialist pentru un test de sarcina, examinare si consiliere cat mai repede cu putinta.
Daca te gandesti la o intrerupere de sarcina, atunci este foarte important sa afli care sunt optiunile tale. Cu cat iei mai repede masuri pentru intreruperea de sarcina, cu atat ai mai multe optiuni, si cu atat mai mic este riscul aparitiei unor complicatii.

O data cu avansarea sarcinii, riscul este tot mai mare.

Daca de la ultimul contact sexual neprotejat nu au trecut 72 de ore, atunci nu este necesar un test de sarcina inainte de a folosi pilula de urgenta pentru prevenirea unei sarcini nedorite. Nu mai tarziu de 5- 7 zile de la contact se poate folosi, de asemenea, un dispozitiv de cupru intrauterin ca metoda contraceptiva de urgenta.

Cui trebuie sa te adresezi?...

Interventiile chirurgicale pentru intreruperea de sarcina nu sunt foarte complicate, insa trebuie facute de personalul de specialitate. Daca un avort medicamentos nu mai este posibil, urmatorul pas este interventia chirurgicala.

Acest lucru este necesar pentru a preveni infectia si hemoragia si pentru a duce la bun sfarsit interventia chirurgicala, deoarece medicamentele folosite in avortul medical pot avea efecte secundare. Iata cui ar trebui sa va adresati in cazul in care ati hotarat sa faceti un avort:

- parintilor tai
- ginecologului
- doctorului de familie
- moaselor specializate
- specialistii te vor informa in legatura cu ceea ce se va intampla dupa interventia chirurgicala.

Simptomele pe care cele mai multe femei le au sunt:

- sangerari sau scurgeri in primele trei saptamani
- crampe in primele 2 saptamani. Unele femei au crampe asemanatoare celor din timpul menstruatiei timp de 6 saptamani.
- reactii emotionale in primele 2 - 3 saptamani.

Semne ale complicatiilor...

Mai putin de 1% din femeile care au trecut printr-un avort au probleme grave dupa operatie. Adreseaza-te medicului de indata ce apar semne ale unor complicatii. Unul dintre aceste semne poate fi sangerare abundenta si persistenta.

Sangerarea este normala dupa o astfel de interventie chirurgicala, insa ea devine alarmanta numai daca este mai abundenta decat in timpul menstruatiei si daca persista mai mult de 2 saptamani:

- dureri care nu pot fi inlaturate cu ajutorul medicamentelor
- durere si iritatii in zona genitala
- semne ale unei infectii in intregul corp, dureri de cap, de muschi, ameteala, sau o stare generala de rau
- temperatura peste 38 care persista mai mult de 6 ore
- varsaturi sau constipatie
- lipsa menstruatiei timp la 6 saptamani de la interventia chirurgicala
- semne ale depresiei.

Schimbarile hormonale dupa o sarcina pot cauza depresia postnatala care solicita tratament.

Pentru a nu diminua sansele de a ramane insarcinata dupa o interventie chirurgicala pentru intreruperea unei sarcini, evita contactele sexuale pana cand organismul tau isi va reveni complet, cel putin 1- 3 saptamani.

De asemenea, pentru a preveni infectia sau o noua sarcina foloseste prezervativul in momentul in care iti vei relua viata sexuala. Este timpul sa folosesti contraceptivele care ti se potrivesc tie si stilului tau de viata pentru a preveni o sarcina nedorita.

Un numar mare de avorturi poate influenta negativ capacitatea unei femei de a ramane insarcinata.

Sursa: calificativ.ro

Cititi si: Avortul si consecintele lui

Intreruperea de sarcina si dreptul la viata