Mai multe despre un nou-nascut

Unul dintre principalele lucruri care sunt urmărite pe parcursul sarcinii şi imediat după naştere de către medicul ginecolog şi pediatru este greutatea copilului.
În primele zile de viaţă, un nou-născut pierde aproximativ 5-10% din greutatea pe care a avut-o la naştere. Aşadar, aceast lucru nu trebuie să vă alarmeze atunci când plecaţi acasă, din spital şi copilul cântăreşte mai puţin decât atunci când l-aţi născut.

Dacă copilul s-a născut la termen stabilit atunci el începe să ia în greutate aproximativ 300 g şi ajungând să se îngraşe cu aproximativ 200-250g pe săptămână/ 1 kg pe lună.

La vârsta de 3-5 luni, copiii ajung să îşi dubleze greutatea pe care au avut-o la naştere.
Undeva pe la vârsta de 6 luni, un copil ajunge să ia în greutate în jur de 125g pe săptămână/ 0,5 kg pe lună, iar când împlineşte 9 luni va câştiga în greutate doar 350g pe luna/ 75-100g pe săptămână.

După ce copilul a împlinit un an de zile, câştigul lui ponderal mediu va fi de 250g pe lună/ aproximativ 60g pe săptămână. Dacă observaţi că bebeluşul nu a luat în greutate gramele menţionate mai sus pe săptămână sau lună, nu vă alarmaţi deoarece în luna care are să vina va recupera.

Creşterea în greutate diferă de la un copil la altul . Această creştere este influenţată de erupţia dinţilor răceală sau alte boli. Nu uitaţi că la vârsta de 1 an, aproape toţi copiii au o perioadă în care refuză să mai mănânce aşa cum v-au obişnuit. În perioada în care copilul îşi pierde pofta de mâncare există riscul să şi slăbească însă în momentul în care apetitul îşi revine, el va recupera gramele pierdute foarte rapid.

Aşadar, am învăţat că un copil îşi dublează greutatea undeva pe la vârsta de 4 luni şi o triplează în jurul vârstei de 1 an.

Medicul de families au medicul pediatru va monotoriza greutatea, înălţimea precum şi dimensiunea capului cu ajutorul unor grafice ale creşterii normale ale unui copil. El vă va informa dacă copilul ia suficient în greutatea sau dacă se dezvoltă armonios.

Lucrurile sunt mai complicate când vorbim despre greutatea unui copil născut prematur.
Acesta trebuie supravegheat foarte strict în primele lui zile/săptămâni de viaţă deoarece spre deosebire de un copil născut la termen, cel prematur nu dispune de toate rezervele de grăsimi şi lichide pe care bebeluşul născut la termen şi le-a făcut în ultimele săptămâni de sarcină.
Un sugar prematur poate să ia în greutate mult mai mult decât un copil născut la termen deoarece acesta încearcă să recupereze.

Dacă observaţi la copilul dumneavoastră că nu mai are poftă de mâncare, este apatic, fără paloare în obrăjori, nu mai are chef de joacă şi, bineînţeles, scade în greutate, atunci luaţi legătura cu medicul care urmăreşte evoluţia copilului.

Sursa: bebemagia.ro

Cititi si: Educatia copilului mic

Copilul 1-3 ani

Dezvolta limbajul copilului din fasa!