Ce sa faceti cand copilul e furios?

În timpul copilăriei, cele mai puternice crize de furie apar între 2 şi patru ani. De multe ori nu vă mai recunoaşteţi copilul care ţipă spun numai lucruri de genul: "nu te mai iubesc", "nu-mi mai place de tine" şi tot aşa.

Potrivit prokid.ro, aceasta este vârsta când micuţul descoperă cuvântul nu. Nervii lui apar pentru că nu îi daţi ceea ce doreşte sau refuză să facă ceea ce i se spune.

În această situaţie trebuie să rămâneţi calmi chiar dacă este foarte greu. Nu e bine să ţipaţi la el, pentru că nu rezolvaţi nimic.

În acest caz va începe să plângă şi va rămâne cu o teamă. Cel mai bine este să-I distrageţi atenţia prin ceva pozitiv: "hai să ne plimbăm", "să mâncăm o prăjitură", "hai să ne jucăm".

Este bine să evitaţi prezenţa altor persoane care să se uite duios la el atunci când are o criză de nervi. Nu este bine să deveniţi vulnerabil şi să-l luaţi în braţe. Copilul profită mai ales când sunteţi într-un magazin, face o criză că vrea o anumită jucărie şi este bine ca în momentul acela să opriţi cumpărăturile şi să plecaţi acasă.

După o criză este bine să faceţi pace, să nu-i lăsaţi impresia că relaţia voastră s-a deteriorat. Este bine să evitaţi raporturile forţate. Faceţi-l pe copil să se simtă important, că el i-a deciziile. Daţi-i mereu şansa să aleagă: "vrei să intrăm în parc pe aleea mare sau pe cea îngustă?", "vrei să mergem la culcare peste 5 minute sau peste 10 minute?", "îţi pui jucariile în cutia mare sau în cea mică?". Aşa va crede că singur a hotărât şi nu voi i-aţi impus ce să facă.

Cititi si: Televizorul, al treilea parinte

Ce anume trebuie sa evitam cand ii interzicem copilului ceva anume

Cum sa ii interzici copilului anumite lucruri?