Cand si cum spunem copilului ca este adoptat?

Adoptia este unul din pasi cei mai importanti intr-o relatie, dar si din viata fiecarei persoane impicate. Nu oricine este potrivit pentru rolul de parinte adoptiv, cei ce vor sa adopte un copil trebuie sa se gandeasca bine la toate implicatiile aduse de acest proces al adoptiei.


"Cand sa-i spuneti copilului ca este adoptat?"
Aceasta este una din intrebarile cele mai dificile la care trebuie sa-si
raspunda parintii care au adoptat un copil. Exista cazuri in care unii copii adoptati nu au aflat ca parintii lor nu sunt cei naturali, iar unii nici nu banuiesc acest lucru. Multi considera ca cel mai bine este sa-i spuneti cat mai devreme copilului ca este adoptat, totusi nu trebuie sa vorbiti despre adoptie cand copilul este prea mic.
Inainte de a-i spune copilului, acesta trebuie asigurat ca parintii il iubesc foarte mult, ca il respecta, ca doresc sa faca orice, indiferent de cost si sacrificiu, ca el sa fie fericit si sa aiba un viitor asigurat.

Exista posibilitatea ca acesta sa puna cateva intrebari, la care trebuie sa raspundeti si sa fiti deschisi fata de el. Dar daca ceea ce stiti despre parintii naturali poate supara copilul, cum ar fi: parinti alcoolici, violenti sau ca au renuntat doar la acest copil pentru ca aveau mai multi, incercati sa nu-i dati toate aceste informatii, dar nici sa nu-l mintiti. Unele din cele mai frecvente intrebari de copii infiati sunt: "De ce nu m-a vrut mamica mea?" , "Ce alte minciuni mi-ai mai spus pana acum?" , "Ce mi-ai mai ascuns?", etc.

Chiar daca a avut o viata fericita in familia adoptiva, copilul infiat, pe masura ce va creste isi va dori sa stie mai multe despre parintii naturali si chiar sa va ceara sa-i cautati impreuna. Daca acesti vor sa descopere mai multe despre parintii naturali, parintii adoptivi nu trebuie sa se simta respinsi deoarece ei pur si simplu vor sa stie cat mai multe informatii despre ei insisi. Daca copilul este destul de mare si va hotara sa-si caute singur parintii naturali, parintii adoptivi nu trebuie sa se opuna deciziei lui.

Copiii infiati au o multime de intrebari la care doresc sa gaseasca raspunsuri discutand cu altii, facandu-le mult mai bine sa vorbeasca desprea ceea ce simt cu alte persoane care trec, sau nu prin aceleasi stari sufletesti.

Recomandari...
1. Comunicati cat mai mult cu copilul. El trebuie sa vada in parintii adoptivi, in primul rand, prieteni care-l inteleg si-l ajuta pentru ca-l iubesc.

2. Oferiti-i posibilitatea de a intelege cat de important este el pentru voi, fara a abuza insa.

3. Cantariti-va cuvintele pentru a va face intelesi si pentru a nu-i crea probleme de intelegere a propriei lui situatii.

4. Nu-i faceti pe plac intocmai ca o servitoare ca a unui rege. Hiperprotectia si rasfatul asociate dezechilibrului afectiv pot duce la mari probleme.

5. Fiti precauti fata de modul in care ar putea afla lucruri urate despre copii adoptati si mame care-si abandoneaza copiii. Explicati-i ca fiecare vede altfel lucrurile.

Sursa: noi3.ro 

Daca ti-a placut articolul, atunci apasa LIKE, pentru a-l citi si altii.


Cititi si: Adoptia- salvarea unui suflet nevinovat

Despre adoptie