Alaptarea - cele 10 avantaje pentru sanatatea copilului

Afla ce efectele benefice pe termen lung are alaptarea, pentru mama si copil. Citeste mai jos 10 dintre cele mai importante.


Laptele matern este modalitatea de transmitere a elementelor nutritive pentru bebelus.

Iar perioada minima de timp recomandata pentru alaptarea bebelusului este in primele 6 luni dupa nastere.
Iata cele 10 avantaje ale alaptarii pentru dezvoltarea copilului si pentru sanatatea mamei:

1. Laptele matern este usor de digerat pentru copil...
In detrimimentul laptelui matern, laptele praf este mai greu de digerat pentru bebelus intocmai pentru ca nu este natural si contine nutrienti sintetici.
Proteinele continute de laptele matern constituie cantitatea exacta de care are nevoie copilul.
Astfel laptele matern nu poate fi compensat in beneficii de nicio alta modalitate de hrana pentru sugari.

2. Reduce riscul cancerului mamar...

Acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru recomandarea alaptarii in randul mamelor.
Mamele care au alaptat au un potential risc scazut fata de femeile care nu au alaptat copilul.
Totodata cercetarii au dovedit faptul ca fetitele care au fost alaptate au si ele un potential risc mai scazut de a dezvolta cancer mamar fata de fetitele care nu au fost alaptate de mamele lor.

3. Laptele matern creste coeficientul de IQ al bebelusilor...
Copii care au fost alaptati au un nivel crescut al coeficientului de intelegenta fata de copii care au fost hraniti cu biberonul.
Acest lucru este in mod direct proportional cu hormonii de crestere prezenti in laptele matern si sunt esentiali pentru dezvoltarea cognitiva a bebelusului.

4. Laptele matern ajuta la eliminare de meconium...
Meconium-ul este o substanta verzuie, negra eliminata de copil in primele zile dupa nastere. Laptele matern al mamei grabeste expulzarea acestei substante din intestinele bebelusului, curantandu-le.
Acest lucru este posibil datorita colostrului din laptele matern, substanta pretioasa care are efectul unui laxativ natural, continand totodata anticorpi si hormoni esentiali pentru bebelus.

5. Laptele matern intareste sistemul imunitar al bebelusului...
Deoarece laptele matern este produs in mod natural de corpul mamei, acesta contine nutrienti, minerale, hormoni de crestere, anticorpi si alte vitamine pentru bebe. Aceste substante ajuta in consolidarea sistemului imunitar, ajutand copilul in lupta impotriva infectiilor si a bolilor.
Nicio formula de lapte praf nu poate oferi aceste avantaje. Potrivit cercetarilor 80% din celulele gasite in laptele matern sunt macrofage, ceea ce inseamna ca acestea pot ucide bacteriile si virusii.

6. Alaptarea intareste legatura afectiva dintre mama si copil...
Alaptarea este un proces natural si ajuta mama si copilul sa interactioneze emotional, prin timpul de calitate petrecut impreuna.
Aceasta legatura emotionala este esentiala pentru bebelus, in timp ce bebelusii hraniti cu biberonul este posibil sa aiba sentimentul de “neglijare” ale caror efecte se vor face resimtite mai taziu.

7. Alaptarea elibereaza hormoni in corpul mamei...
Alaptare elibereaza in organismul mamei un hormon numit oxitocina, care ajuta la stimularea contractiilor uterine, ajuta in recuperarea dupa nastere. Oxitocina ajuta de asemenea uterul sa revina la marimea sa initiala.

8. Reduce riscul de diabet la copii...

Copii care sunt alaptati au un risc scazut de a avea diabet. Cercetarile au dovedit ca lipsa alaptarii este asociata in mod direct cu dezvoltarea diabetului de tip I.
Bebelusii care nu sunt alaptati au o dieta bogata in lactate de la o varsta frageda. Acest lucru creste nivelul de anticorpi din laptele de vaca in organismul copiilor, marind riscul de diabetici dependeti de insulina.

9. Previne hemoragia post-partum la femeile care alapteaza...
Eliberarea de oxitocina in organismul mamei prin alaptare miscoreaza uternul la marimea sa initiala si ajuta in eliminarea placentei. Prin contractii se inchid totodata vasele de sange care au hranit copilul in sarcina, descuranjand sangerarea excesiva dupa nastere.
Mamele care nu au alaptat, trebuie sa ai oxitocina in mod articial pentru a preveni hemoragia post-partum.

10. Protejeaza copilul impotriva infectiilor...
Acest lucru face din laptele matern cel mai pretios cadou pentru bebelusi. Anticorpii prezenti in mod natural in laptele matern permit copilului sa se lupte cu infectiile si cu astmul ce poate aparea la bebelusi, diareea, meningita bacteriala si sindroum mortii subite la bebelusi.

Aceste 10 avantaje sunt dintre cele 100 de motive pentru care laptele matern este bun pentru mama si copil. Astfel daca ai devenit recent mamica sau vei naste curand, ar trebui sa faci toate eforturile pentru ca tu si copilul tau sa aveti parte de tot ce e mai bun.

Sursa: utilecopii.ro

Cititi si: Mai multe despre un nou- nascut

Dezvolta limbajul copilului din fasa!

Cum comunica bebelusul cu tine