12 sfaturi pentru mamele singure

Din păcate, de multe ori se întâmplă ca, din diferite motive, un copil să nu beneficieze de prezenţa şi afecţiunea ambilor părinţii. Femeile care îşi asumă statutul de mame singure trebuie să aibă energie cât pentru două persoane.
Dacă mama va reuşi să-i satisfacă micuţului toate nevoile afective, acesta nu va simţii atât de puternic lipsa tatălui şi se va dezvolta normal. Site-ul prokid.ro a oferit mamelor singure 12 sfaturi pentru a reuşi să-şi crească mai bine odraslele.

1. Vorbiţi-i copilului de tatăl lui...
Chiar dacă nu şi-a cunoscut tatăl, copilul trebuie să ştie că el există. Este important pentru el să ştie că nu e diferit de ceilalţi copii, că are şi el un tată. Explicaţi-i ce-a moştenit de la el şi atunci când face un lucru bun, spuneţi-i că tatăl lui va fi mândru de el.

2. Lăsaţi-l să ia singur decizii...
După ce îşi petrece un weekend la tatăl său, nu-l bombardaţi pe copil cu întrebări incomode. Este o parte din viaţa lui şi nu-i place să fie iscodit pe această temă. Dacă vrea să vă povestească ceva o va face fără să insistaţi. Lăsaţi-l pe el să decidă când vrea să se mai întâlneasca cu tatăl, când vrea să-i vorbească la telefon. Oricat de mult il "urâţi" pe fostul soţ, nu uitaţi că el este întotdeauna tatăl copilului.

3. Păstraţi legătura cu toti bunicii...
Copilul are nevoie şi de bunicii din partea mamei şi de bunicii din partea tatălui. Separarea mamei de soţul său nu trebuie să aibă influenţe negative asupra legăturilor dintre copii şi bunicii.

4. Invătaţi-l pe copil din timp să stea singur...
Pe copil este bine să-l obişnuiţi de mic să doarmă din când în când la bunica lui sau la prietenii în care aveţi încredere sau să plece un weekend într-o călătorie organizată de şcoala.

5. Fiecare doarme în patul său...
Copilul observă un loc liber în patul mamei singure şi bineînţeles că i-ar placea să îl ocupe. Va inventa orice scuză numai ca să-şi atingă scopul, dar, locul lui nu este acolo. A dormi împreună o perioadă lungă creaza o prea mare intimitate între mama şi copil şi acest lucru împiedică dezvoltarea autonomiei şi dorinţa de a creşte.

6. Prezenţa importantă a unui bărbat prieten...
Trebuie să vă faceţi un obicei de a invita acasă un frate, un văr, chiar fostul iubit, cu care copilul să discute şi să lege o prietenie. Bineînţeles că puteţi să-l cresteţi singură, dar prezenţa unui bărbat este importanta pentru el. Pretextele sunt simple: o petrecere, aniversarea zilei de naştere, sărbătorile religioase, ajutor în rezolvarea unor probleme casnice.

7. Nu renunţaţi la viaţa sociala...
A sta toata ziua unul lângă celălalt, mama şi copil, devine sufocant la un moment dat. Pentru a aerisi relaţia, uşa de la casa voastră trebuie să fie mereu deschisă, adica sa invitati din cand in cand prieteni la voi sau să mergeţi voi la ei. Copilul trebuie învăţat să vadă lume şi să nu rămână mereu singur cu mama lui.

8. Stabiliţi limite clare pe care copilul să le respecte...
În ceea ce priveşte dragostea faţă de copil, nu se pune problema, puteţi dărui cat pentru doi. De cele mai multe ori vă simţiţi vinovată că îl creşteţi singură şi pentru a compensa faceţi concesii. Astfel, lucrurile încep să se deterioreze. Pentru copil nu este un beneficiu, el trebuie să aibă limite clare şi precise pe care să nu le încalce.

9. Alegeţi vacanţele în colectiv...
Este bine ca cel mic să nu simtă că este crescut «altfel» decât cei de vârsta lui. De aceea, plecaţi în vacanţă împreună cu prietenii şi nu rataţi nicio ocazie de a va face mereu cunoştinţe noi.

10. Faceţi o listă de urgenţe...
In caz că sunteţi la serviciu şi copilului îi este rău trebuie să aveţi în vedere anumite persoane pe care să vă puteţi baza. Lăsaţi mereu în casă, la îndemână, o listă cu tabieturile copilului.

11. Nu-i impărtăsiţi copilului problemele grave...
Vorbiţi cu copilul tot ce este important, păstrându-vă rolurile de mama şi copil. Discutaţi numai subiecte pe care le înţelege la vârsta lui. Nu trebuie să-i impărtăşiţi copilului poveştile voastre de dragoste sau alte probleme grave legate de serviciu.

12. Copilul trebuie să stie că o să vă refaceţi viaţa...
Când are vârstă potrivită, copilul trebuie să înţeleagă că locul liber din patul mamei sale nu va rămâne aşa pentru totdeauna. Asta nu înseamnă ca sunteţi în căutarea unui bărbat cu orice preţ, dar pentru copil va fi mai puţin dureroasă acceptarea noului "tată".

Cititi si: Pregatirea pentru despartirea fizica la copii

Ce facem cand copilul este stresat?

Ce se intampla cand exista prea mult rasfat?