Impactul psihosocial al unei sarcini in adolescenta

In majoritatea cazurilor, vestea sarcinii vine "pe nepregatite" pentru adolescentele care in primul rand isi fac griji despre "ce o sa zica mama, mai ales tata; o sa ma dea afara din casa" etc.
De multe ori insa aceasta temere provine din gandirea copilareasca a tinerei si nu are temei real, insa demonstreaza faptul ca sarcina la varsta adolescenta este o trauma psihica majora. In plus, unele fete se confrunta cu pierderea legaturii cu tatal copilului sau cu familia, cu renuntarea la studii, fie renunta la educatie din proprie vointa, adoptand o gandire de "esec inevitabil in viata".

Fara educatie tinerele sunt condamnate la un statut financiar foarte scazut si, conform studiilor, casniciile incheiate in adolescenta au mai mari sanse sa se incheie cu un divort. Copiii mamelor adolescente se pot confrunta cu probleme de adaptare sociala pe termen lung - rezultate scolare slabe, saracie, boli mentale sau fizice. Problemele aparute odata cu sarcina in adolescenta se rasfrang si asupra familiei tinerei fete - frati mai mici si parinti. Fratii ajung de multe ori sa fie dadace pentru copiii adolescentelor si sunt inclinati sa urmeze exemplul surorii mai mari.

Sursa: romedic.ro

Cititi si: Ce se intampla in creierele adolescentilor?

De ce exista adolescenta?

-->