Eu, mama vitrega

V-aţi văzut, v-aţi plăcut, v-aţi căsătorit. Până aici, toate bune şi frumoase. Numai că el nu a intrat în viaţa ta singur... ci a venit "la pachet" cu unul sau mai mulţi puşti care visează să-şi vadă părinţii împreună, din nou.

Faptul că ai apărut tu, ba chiar te-ai căsătorit cu tatăl lor, este un semn că dorinţa nu li se va îndeplini şi singura vinovată, bineînşeles, eşti tu. Dar noua familie are nevoie de armonie, aşa că va trebui să te faci plăcută sau măcar acceptatată de odraslele partenerului.
Scopul tău este unul dificil, dar nu imposibil de atins. Mamele vitrege se simt în prezenţa copiilor ca în faţa unui juriu care le va decide soarta pentru că, pe termen lung, relaţia cu tatăl poate să fie în pericol dacă cei mici nu acceptă schimbarea. Sunt mai inventivi decât ai crede când vine vorba sa pună beţe în roate cuiva.

Aşadar, ce ai de făcut ca să intri în graţiile "judecătorilor" tăi? În primul rând fă efortul de a-i înţelege. Dacă ai şi tu copiii tăi e mai simplu, deja eşti obişnuită cu felul cum gândesc cei mici. Dacă nu, probabil că îţi va fi mai greu. Oricum, încearcă să vezi lucrurile din perspectiva lor. Au trecut printr-un divorţ, o adevărată traumă pentru ei, au două case, iar acum şi două familii diferite. Pe cât posibil, încearcă să afli ce a dus la divorţ ca să poţi înţelege mai bine durerea celor mici. Nu le bagateliza sentimentele! Şi copiii pot fi îndureraţi, stresaţi, obosiţi, trişti, deprimaţi, la fel ca şi adulţii.

În al doilea rând, trebuie să înţelegi că, cel puţin deocamdată, eşti doar un alt adult care are grijă de copii. Nu eşti mama lor şi scopul tău nu este acela de a o înlocui. Asta trebuie să înţelegi şi tu, dar şi ei. Bineînteles, ei te consideră intrusa care vrea să o înlocuiască pe mama lor, dar tu trebuie să le explici că ai propriul tău rol în familie şi, mai mult, să le arăţi că o respecţi pe mama lor. Cum faci asta? Cel mai important este să nu o vorbeşti de rău în faţa copiilor. Ei vor fi de partea mamei şi astfel, prăpastia dintre voi se va adânci şi mai mult. Apoi, învaţă să respecţi regulile impuse copiilor de către ea. Probabil că eşti tentată să-i atragi de partea ta, adoptând atitudinea mamei "de gaşca" şi permiţându-le lucruri pe care mama lor naturală le interzice. Asta înseamnă că trişezi, că alegi calea cea mai scurtă către inima copiilor. Este o lipsă de respect faţă de mamă, faţă de partenerul tău şi faţă de tine însăţi. Ca să nu mai vorbim de conflictul care va apărea între voi, adulţii.

Totuşi, fii fermă şi ocupă-ţi imediat locul în familie. Nu te închide în camera ta, nu te retrage când apar copiii. Participă la activităţile lor, implică-te în viaţa lor, vorbeşte-le, zâmbeşte-le, lasă-i să vadă că şi tu eşti om, că ai emoţii, sentimente, preferinţe. Poţi chiar să porneşti noi tradiţii de familie, dar fără să le înlocuieşti pe cele deja existente - copiii au nevoie de continuitate şi rutină ca să se simtă în siguranţă. Dacă eşti supărată pe ei, spune-le şi încurajează-i să facă acelaşi lucru. Trebuie să existe un dialog între voi, nu un monolog din partea ta.
Copiii nu înţeleg foarte bine relaţiile adulţilor. Vor crede că vrei să le "furi" tatăl, să le iei locul. Probabil ai observat că vin imediat lângă voi de câte ori vă surprind în momente de tandreţe, în încercarea de a vă despărţi. Explică-le că dragostea pe care o simte tatăl lor pentru tine este diferită de cea pe care o are pentru ei.

Copiii îţi vor răni sentimentele în fel şi chip, fie că vor, fie că nu vor. De exemplu, vor face comparaţii între tine şi mama lor, în care, bineînţeles, ea va fi cea favorizată. Chiar dacă te fac să suferi cuvintele lor, nu le-o arată. Mai degrabă găseşte o modalitate onorabilă de a ieşi din aceste situaţii. Răspunde-le cu zâmbetul pe buze ca să înţeleagă că nu te afectează cuvintele lor. Dacă o fac intenţionat, vor înceta văzând că nu obţin rezultatul dorit.

Să fii mamă vitregă nu e deloc uşor. E o "meserie" mai grea decât aceea de părinte natural pentru că ai de a face cu puşti care nu te iubesc, cel puţin la început. Dar dragostea lor nu este imposibil de caştigat. Important este să ţii minte că dacă tu îi inţelegi, îi iubeşti şi îi respecţi, îţi vor răspunde şi ei cu aceeaşi monedă.

Sursa: revista Unica

Cititi si: Maternitatea poate influenta cariera

Depresia postnatala inhiba libidoul

Arata-i ca il iubesti