Educatia copilului mic

Copiii mici pot fi atat de adorabili, incat parintii nu le pot refuza nimic. Din pacate pentru acesti parinti, acum este momentul in care copiii trebuie sa invete care sunt regulile dupa care societatea umana, inclusiv familia, functioneaza si sa inteleaga ca trebuie sa se "supuna" acestor reguli.
Varsta de 2 - 3 ani este cunoscuta pentru accesele de furie, acestea rezultand din necesitatea copilului de a-si exprima independenta sau frustrarea.

Modul in care parintii reactioneaza la acest comportament va pune bazele relatiei viitoare dintre parinte si copil - fie parintele va deveni un "sclav" al copilului, fie acesta va asculta de parinti.

Disciplinarea si indrumarea copilului are loc atunci cand, in cadrul interactiunii cu parintele, acesta invata, se comporta si se dezvolta armonios. Pedeapsa este opusul indrumarii pozitive si inseamna oprirea unui comportament necorespunzator al copilului prin actiuni fizice sau verbale negative, suprimarea unor placeri sau penalizarea copilului. Violenta fizica sau verbala si pedepsele aspre nu reprezinta o metoda de corectie eficienta pe termen lung si, in plus, copilul isi pierde increderea in sine si in cei din jur, iar la maturitate isi va rezolva problemele tot prin violenta.

Cu ajutorul unei educatii corecte, copilul capata incredere in sine, se simte in siguranta in lumea din jurul sau si stie ca, chiar daca se intampla sa greseasca, parintii vor fi alaturi de el si il vor sustine neconditionat.

Metodele eficiente de disciplinare a copilului includ:
• Separatia - acordati copilului putin timp sa se calmeze.
• Administrarea comportamentului, negocierea cu copilul.
• Redirectionarea comportamentului copilului.
• Oferirea unui model comportamental.
• Implicati copilului in rezolvarea problemei.
• Ignorarea copilului atunci cand acesta are un comportament neadecvat pentru a atrage atentia.
• Mentinerea unei pozitii ferme in fata copilului.
• Pastrarea controlului asupra situatiei.
• Detasarea, sau pastrarea unei minti limpezi.
• Recompensati copilul, insa nu-l mituiti.

Copilul mic, cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani, are o imensa capacitate de invatare si, prin urmare, parintii sunt sfatuiti sa acorde deosebita atentie acestui aspect. Potrivit expertilor, la aceasta varsta se pun bazele abilitatilor de a citi, calcula si a comunica verbal. Chiar daca nu vor reusi sa exceleze chiar acum, copiii care fac cunostinta cu aceste subiecte se vor descurca mult mai usor la varsta scolara.

Sursa: romedic.ro

Cititi si: Cum comunica bebelusul cu tine

Dezvolta inteligenta copilului tau!

Temperamentul copilului si cariera