Dezvoltarea fizica a adolescentului

Dezvoltarea si maturizarea fizica si sexuala a adolescentului reprezinta drumul catre un corp adult. Desi la un nivel mai scazut decat in perioada pubertatii, in adolescenta are loc cea de-a doua faza de dezvoltare a organismului.
Toate aceste transformari au efecte profunde asupra adolescentilor - acestia nu nevoie de mai multe ore de somn: 9 - 10, cantitatea de tesut adipos le poate face pe fete sa fie nemultumite de corpul lor si chiar sa aiba o imagine deformata despre greutatea corporala, apar diferentieri biologice, precum si decalaje de dezvoltare intre fete si baieti, iar in plan psihic se reorganizeaza relatiile intre tinerii de sex opus.


Dezvoltarea fizica in perioada adolescentei decurge in mod diferit pentru fiecare tanar, insa putem stabili cateva linii generale:

Inaltime - cm

Fete 14 ani: 150 - 170
Baieti 14 ani: 150 - 176, 5
Fete 16 ani: 152 - 173
Baieti 16 ani: 160 - 185
Fete 18 ani: 152 - 174
Baieti 18 ani: 165 - 188

Greutate - Kg

Fete 14 ani: 38 - 72, 5
Baieti 14 ani: 38 - 72, 5
Fete 16 ani: 42, 5 - 78
Baieti 16 ani: 47 - 84
Fete 18 ani: 45 - 81
Baieti 18 ani: 52, 5 - 92

Cel mai important lucru pe care il pot face parintii pentru adolescenti este sa le ofere o alimentatie sanatoasa, pentru a le asigura premisele unei dezvoltari fizice echilibrate. Totodata sunt importante activitatea fizica - incurajarea unui sport este o idee excelenta, precum si odihna - indrumati-i pe adolescenti sa doarma suficient si sa nu piarda noptile.

Cresterea si dezvoltarea fizica si sexuala in perioada adolescentei propriu-zise 14, 15 - 18, 20 ani

Cresterea si maturizarea sunt majore in adolescenta, fiind dictate de factorii de mediu si de factorii genetici. Odata cu incetarea schimbarilor din perioada pubertatii, in jurul varstei de 15 ani activitatea glandei tiroide si a glandei hipofize este maxima - aceste glande asigura maturizarea fizica si sexuala. Activitatea glandelor sexuale se intensifica intre 17 si 18 ani la baieti si intre 15 si 16 ani la fete. Toate aceste procese biochimice aflate in plina activitate il fac pe adolescent sa aiba stari schimbatoare - apetit oscilant, stari de irascibilitate.

In aceasta perioada inima si capacitatea plamanilor se dubleaza, respiratia abdominala specifica perioadei copilariei fiind inlocuita de cea toracica. Maturizarea oaselor se realizeaza dupa elongatie, fapt ce il face pe adolescent vulnerabil la fracturi, in special in cazul tinerilor care practica sporturi violente. Necesitatea somnului este mai mare in adolescenta decat in orice alta perioada - cel putin 9 ore, oboseala avand consecinte negative in planul performantei scolare, functiilor cognitive si a starii psihice.

Inaltimea definitiva este stabilita in jurul varstei de 16 ani la fete si 17 ani la baieti. Pentru fetele care nu au avut inca prima menstruatie, aceasta ar trebui sa apara cel tarziu la 15 - 16 ani. Pana la 18 ani, sanii fetelor si organele sexuale externe masculine au ajuns la dimensiunile finale. In perioada adolescentei baietii continua sa castige masa musculara si forta fizica, iar fetele acumuleaza tesut adipos in zona coapselor, abdomenului si a sanilor.

Sursa: romedic.ro 

Cititi si: Impactul psihosocial al unei sarcini in adolescenta

Cati adolescenti exista?

Ce se intampla in creierele adolescentilor?