Cum iti ajuti copilul sa scape de timiditate?

Ce poate face un parinte daca isi doreste ca micutul lui sa nu fie chinuit mai tarziu de sentimentul timiditatii? In primul rand, ca regula generala, orice forma de socializare este o buna oportunitate pentru a dobandi abilitati sociale noi.


1. Nu fi super protectoare, lasa-ti copilul sa faca fata singur la provocari. Incurajeaza-l sa faca ce-i place, sa exploreze lucruri si situatii noi.

2. Arata-i si tu respect si intelegere. Fii rabdatoare si stai de vorba cu el despre sentimentele sale, fa-l sa aiba incredere in tine si sa-ti marturiseasca ce ii place sau ce-l enerveaza. Asculta-l si fa-l sa se simta important.

3. Incurajeaza-l tot timpul, in special in momentele in care se simt stanjenit, sau dupa ce a fost "necajit".

4. Ajuta-l sa-si formeze prieteni. Si nu uita: copiii timizi prefera compania copiilor mai mici decat ei!

5. Mergi la scoala si discuta cu profesorii despre comportamentul copilului tau. Trebuie sa stii de unde provine timiditatea lui, daca la scoala este la fel ca si acasa.

6. Pregateste-l pentru noi experiente, ajutata-l sa se descurce in activitatile prin care nu a mai trecut: cum sa ceara informatii unui necunoscut, cum sa se descurce la o petrecere, etc.

7. Indruma-l sa-si gaseasca activitati potrivite varstei, sa se implice in programe extrascolare.

8. Evita certurile in prezenta copilului, este foarte important sa-i oferi siguranta si armonie in familie.

De retinut!...

Nu trebuie sa confundam persoanele introvertite cu cele timide. Introvertitii comunica bine si au incredere in fortele proprii, dar prefera sa fie singuri. Timizii isi doresc foarte mult sa fie cu ceilalti, dar sunt deficitari in ceea ce priveste capacitatea de relationare sociala si consideratia pentru propria persoana.

Ceea ce-i uneste pe timizii de toate felurile este acuta lor constiinta de sine. Isi petrec foarte mult timp concentrandu-se asupra propriei persoane si asupra slabiciunii lor, incat le ramane prea putin timp sa priveasca in jur.

Sursa: revista Unica

Cititi si: Arata-i ca il iubesti

Copii cu minti sclipitoare

De unde invata copiii sa fie violenti?