Prima copilarie

Copilul mic, cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani, este o personalitate in devenire si capata tot mai multa independenta,
explorand si invatand mai multe despre lumea care il inconjoara.

Pentru a reusi sa faca aceste lucruri, copiii mici au nevoie de foarte multa atentie si afectiune din partea parintilor si a persoanelor indragite. O greseala mare din partea parintilor este sa considere ca pana la varsta de 3 ani copiii nu stiu mai nimic si nu inteleg nimic.

Aceasta abordare atrage cu sine o atitudine extrema fata de copil - fie prea protectoare, fie prea restrictiva si creerea unui mediu impropriu pentru dezvoltarea sanatoasa.

Aceasta perioada din viata copilului mai este numita si prima copilarie, sau perioada anteprescolara si este caracterizata de viziunea egocentrista a copilului asupra lumii. Copiilor mici nu le place sa imparta jucariile, deoarece inca nu inteleg nevoile celorlalti. Totodata, copilul incearca sa faca singur cat mai multe lucruri, in dorinta de a fi independent. Valorizarea din partea parintilor este baza dezvoltarii stimei de sine si a increderii la copilul mic. Daca simte este privat de atentia si dragostea parintilor, copilul mic poate recurge la mijloace extreme, cum ar fi comportamentul violent.

Natura copilului de 1 - 3 ani este jocul si distractia, lumea la aceasta varsta fiind diferita de lumea adultilor. De cele mai multe ori copiii mici sunt constienti doar de perspectiva, ideile, nevoile si dorintele lor, le place sa faca acelasi lucru in randuri repetate si au nevoie de explicatii scurte si simple. Atentia copiilor la aceasta varsta este limitata si jocurile cele mai potrivite pentru ei sunt cele scurte, cu reguli simple.

Un aspect al castigarii independentei este refuzarea regulilor impuse de catre parinti, acest refuz manifestandu-se de multe ori prin tipete, plans si crize de furie. Parintii trebuie sa aiba o abordare rabdatoare, insa trebuie in acelasi timp sa fie consecventi. Printre provocarile acestei varste se mai numara si invatarea mersului la toaleta. Nu uitati ca cei mici au nevoie de multe incurajari si laude; astfel ei invata cel mai bine, iar daca se intampla accidente, nu va grabiti sa-i admonestati.

Sursa: romedic.ro

Cititi si: Dezvolta limbajul copilului din fasa!

Tipurile de jocuri din care invata copiii

Exista viata dupa bebe?