Ce se intampla cand exista prea mult rasfat?

Toleranta exagerata si afectiunea fata de copil pot face mai mult rau decat bine, afectandu-i dezvoltarea comportamentala si emotionala, iar pentru a evita asta trebuie sa inveti sa nu cedezi tuturor capriciilor celui mic.

Nu confunda necesitatea unui copil de a se simti ibit de familie cu alintul excesiv. Satisfacerea tuturor dorintelor si complicitatea la toate mofturile celui mic nu duc decat la alimentarea rasfatului exagerat.

Multi parinti au gresita impresie ca, pentru a fi fericit, copilul trebuie coplesit cu atentie si cadouri...
Daca un copil primeste intotdeauna aceste lucruri, el va considera ca i se cuvin de drept si nu trebuie sa faca nimic pentru a le obtine.

Pana la 3 ani comportamentul celui mic este predominat de exprimarea unor emotii si dorinte. Daca insista pentru ceva anume ce tu crezi ca ar fi nepotrivit pentru el este suficient sa inventezi o poveste si sa-i distragi atentia prin mici jocuri. Daca nu reusesti asa, explica-i de ce nu poate obtine ceea ce vrea si fii ferm incat cel mic sa inteleaga motivul refuzului tau.

Superlativlele folosite in aprecierea copilului iar nu sunt indicate...
Fiul/fiica ta trebuie sa fie apreciat/a atunci cand face ceva bun, insa expresii precum "cel mai cuminte", "cel mai destept" ii vor induce senzatia ca el este centrul universului si ii pot crea o falsa imagine despre propria persoana in comparatie cu ceilalti. Este posibil sa devina dependent de aprecieri si sa nu duca la indeplinire unele sarcini decat daca va fi permanent laudat.

Este indicat sa-i trasati limite...
Atunci cand spuneti "nu", fa-l si pe el sa inteleaga motivul pentru care nu are voie sa faca acel lucru.

Exista unele lucruri care nu trebuie "negociate" cu cei mici...

De exemplu el trebuie sa respecte regulile de buna purtare fata de ceilalti. Insa tine cont de parerea lui atunci cand vrea sa imbrace o anumita haina sau isi doreste o anumita jucarie.

Pe masura ce creste, copilul trebuie sa-si asume si unele responsabilitati...
Asa ca implica-l in unele treburi casnice, ia-l sa te ajute la cumparaturi. Fa-l sa inteleaga ca este normal sa isi asume greselile si anormal sa dea vina pe altii. Si este bine intotdeauna sa inteleaga ca el trebuie sa "munceasca" pentru a obtine ceva, astfel notele bune de la scoala vor fi rasplatite cu mici atentii, iar faptele rele, pedepsite.

Iata cum recunosti un copil rasfatat:
- nu tine cont de sfaturile parintilor
- tipa atunci cand nu obtine ce doreste
- protesteaza fata de orice si oricine
- vrea sa fie mereu in centru atentiei
- insista sa faca doar ce si numai cum vrea el
- nu asculta atunci cand ii ceri sa faca un lucru

Sursa: sexpert.ro

Cititi si: Cum iti ajuti copilul sa scape de timiditate

Arata-i ca il iubesti

Copii cu minti sclipitoare