De unde invata copiii sa fie violenti?

Probabil ai auzit şi tu că în Parlamentul nostru se dezbate, pe lângă altele, şi nevoia de a cenzura emisiunile pentru copii şi desenele animate, pe motiv că acestea instigă micutii la violentă.

Deputatul PNL Ancuta Cristina Pocora a supus atentiei Camerei din care face parte un studiu conform căruia, din 2004 până în prezent, continutul de violentă al desenelor animate s-a multiplicat de 4 ori!

Alarmată, doamna Pocora scrie pe blogul său: "Alături de părinţi, de prietenii şi de grădiniţă şi şcoală, televizorul are un rol extrem de important în educarea micuţilor. Iar, cum desenele animate sunt preferatele puştanilor, este evident că acestea influenţează, uneori brutal chiar, viitorul copiilor noştri."
În cadrul aceleiasi postări pe blog, doamna deputat cere Consiliului National al Audiovizualului să cenzureze violenta de la televizor si să înlocuiască desenele animate moderne, cu monstri si lupte, cu clasicele desene ale lui Walt Disney.

Ca mamă, normal că vei simți că îti fuge pământul de sub picioare când constati că micutul tău chinuie animale, îsi bate colegii de grădinită sau scoală sau înjură. Este un stereotip al societătii noastre, acela că televizorul ne împinge la comportamente anormale si că ne "spală creierele". Dar este si mai adevărat faptul că suntem o civilizație care îsi lasă copiii în grija televizorului.
Socializarea, care nu este, asa cum cred toti azi, statul pe Facebook de la birou, este procesul prin care un individ asimilează valorile si cultura grupului din care face parte... practic, este trecerea de la stadiul de pui dependent de mama lui pentru a supravietui la individ autonom, cu gândire, păreri si valori propri, capabil de alegeri și dotat cu discernământ.

Se pare însă că este extrem de greu pentru părinții din ziua de azi să aibă grijă de copiii lor în conformitate cu propriile asteptări. Cuplurile prezentului îsi doresc copii si se bucură de experienta sarcinii, de cumpărăturile în magazinele pentru bebelusi, de sedintele foto pentru fiecare bonetică nouă... iar când "jucăria" cea nouă creste si începe să aibă voită proprie, începe să zbiere si să profereze amenintări si lucruri pe care un adult nu îndrăzneste nici să le gândească... soc!
Fuga la psiholog cu copilul agresiv care chinuie pisici, cu adolescentul care fură din magazine si care intră în tot felul de grupuri dubioase...
Adevărul este că, dacă ne-am crește în mod responsabil copiii, ar fi invulnerabili la mesajele violente din desenele animate. Copilul depinde de părinti în primul rând pentru a descoperi ce e rău si ce e bine si pentru a căpăta reperele morale si de comportament de care are nevoie în viată.
Copilul are nevoie de exemplul părinților săi, care, dacă vorbesc fără niciun fel de cenzură si se rănesc unul pe celălalt, vor descoperi aceleasi tendinte si la cel mic. Dr. Michael Stone, psihiatru criminalist, a studiat comportamentul violent si cauzele declansării acestuia pe parcursul întregii sale cariere. Iată ce a descoperit el: toti avem un potential imens de violentă si cruzime.
Latura noastră animalică, lăsată liberă, nu cunoaste morală, deci nu cunoaste nici milă. Singurele lucruri care ne opresc de la a ne ucide unii pe alții sunt atenția și dragostea pe care le primim de la familie când suntem copii. Iar de aici începe discuția: în ce fel trebuie să se manifeste dragostea si atentia? În niciun caz prin plasarea celui mic în fata televizorului si abandonarea lui acolo, cât timp mami si tati îsi văd de treburile lor...

Din păcate însă, si noi suntem dependenti de televizor pentru informație si mai ales ca divertisment. Unde să te mai duci când vii acasă în fiecare zi la ora 9 seara? Câți dintre noi mai merg la teatru, operă, la dans în timpul săptămânii? De aceea nu ni se pare deloc suspect să ne lăsăm copiii în grija cutiei cu imagini, pentru că noi suntem deja obisnuiti cu violenta, în viată si pe ecran.

A priva copiii de o serie întreagă de informatii este la fel de gresit ca abandonarea lor pradă violentelor din desenele animate. Chiar si clasicele desene animate ale lui Disney contin exemple de loviri, înselare a partenerului de cuplu, minciună, farse crude etc.

Ce poţi face tu, ca mamă...
Începe să îi explici micutului, încă din perioada când învată să vorbească, diferenta dintre calm si iritare, dragoste si indiferentă, cu exemple.

Tu si partenerul tău ar trebui să fiti părinti răbdători, să nu vă lipsească zâmbetele de pe chipuri, si să vă tratati unul pe celălalt cu tandrete, la fel cum îl tratati pe copil. Chiar dacă voi credeti că îl protejati, ascunzându-vă conflictele de el, copilul percepe tensiunea dintre adulti si întelege că acesta este un mod normal de relationare.
NU ceda crizelor lui de zbierete si răsfăt. Dacă te loveste, ignoră-l si, cel mai important, NU îl lovi niciodată. Nici măcar o palmă. Stiu că o vorbă din bătrâni spune că "bătaia e ruptă din rai", dar copilul nu face legătura între lovitură si greseala lui. Se simte doar umilit si retine doar lectia că cel care detine puterea este cel care loveste. Poti să îl pedepsesti în alte moduri, reducându-i timpul de stat la televizor sau pe calculator sau trimitându-l la culcare mai devreme.

Cât timp este mic, nu lăsa copilul să se uite singur la televizor. Fii mereu prezentă în momentele când se uită si alege emisiunile cât mai bine astfel încât cel mic să si înteleagă sau învete ceva din ele, dar să se si distreze. Explică-i mereu că ceea ce vede nu este real si că în viată nu putem face ce fac desenele animate pe ecran. Vei fi surprinsă, descoperind că micutul începe să facă distinctia foarte repede si să învete.

Nu te baza pe setarea "parental control" a multor distribuitori de canale TV sau cea a televizorului. Chiar si reclamele contin doze ridicate de violență, umiliri, nuditate sau sexualitate, iar acestea nu sunt cenzurate de setările speciale. Dacă tu esti acolo să îi explici copilului ceea ce vede, nu vei ajunge niciodată să te oripilezi la faptele sau spusele lui.
Cel mai important si mai important: nu alege niciodată ceea ce ti-e tie mai comod. Sigur că e mai comod să lasi copilul la TV si să îti vezi de altele, dar gândeste-te că mai târziu, acest act de neglijentă se va întoarce împotriva ta.

Sursa: revista Unica Minciunile spuse copiilor sunt nocive

Ce-l inveti involutar pe copil intr-o zi