De ce exista adolescenta?

Unii oameni de stiinta cred ca ea este necesara pentru ca sa avem suficient timp sa ni se dezvolte creierele.
Altii sugereaza ca perioada adolescentei le permite copiilor sa invete subtilitatile de comportament ale unui cadru social complex.

Studii asupra tiparelor de crestere arata ca rata acesteia scade in timpul copilariei insa are o noua "zvacnire" in timpul adolescentei. Indiferent de beneficiile sau de "scopul" acestei a doua perioade de crestere rapida, este clar ca ea a fost facuta posibila de imbunatatirea duratei medii de viata.

Rachel Caspari de la Universitatea Michigan a aratat ca exista o diferenta dramatica in durata de viata a lui Homo Sapiens si cea a celorlalte hominide, inclusiv a
Neanderthalienilor. Ea a clasificat fosilele adulte ca batrane sau tinere in functie de cat de "roasa" era maseaua de minte (ultimul molar) comparativ cu ceilalti molari. "In cazul oamenilor moderni observam o crestere masiva a numarului de oameni care au supravietuit pana sa ajunga bunici", spune ea. Acest lucru s-a intamplat acum aproximativ 30 000 de ani.

Acesta ar putea fi data la care a aparut adolescenta in universul biologic. Cu toate acestea, merita notat ca pentru cea mai mare parte a istoriei umane (chiar si in secolul 18), adolescenta a ramas o faza nerecunoscuta a existentei umane. De exemplu Robert Darnton a aratat in cartea sa "Marele masacru al pisicii si alte episoade din istoria culturala a Frantei" ca in Franta sau Germania secolului 18 adolescentii erau considerati a fi niste adulti tineri si trebuiau sa indeplineasca toate activitatile specifice adultilor. Recunoasterea adolescentei ca o faza a existentei umane este o descoperire relativ recenta.

Sursa: news.softpedia.com

Cititi si:
Copiii si sursele lor infinite de stres