Ce se intampla in creierele adolescentilor?

In conformitate cu multe studii recente, creierele adolescentilor sunt intr-adevar unice. Cu toate ca multe regiuni ale creierului se maturizeaza in timpul copilariei, altele se maturizeaza mai tarziu.
Printre acestea sunt cortexul frontal si lobii parietali, responsabili pentru actiunile de planificare si auto-control. Acesta este motivul pentru care adolescentii adeseori nu reusesc ca prevada consecintele actiunilor lor si de ce adolescentii actioneaza impulsiv si sunt dispusi sa-si asume mai multe riscuri.

Abigail Baird, un specialist in stiintele congnitiei de la colegiul Dartmouth si colegul ei Jonathan Fugelsang au conceput un test pentru a determina capacitatea de a evalua gradul de risc al unei situatii. S-au afisaat pe un ecran, atat adolescentilor cat si adultilor, o serie de scenarii precum mancatul unei salate sau inotul cu rechinii, iar apoi li s-a cerut sa spuna daca actiunea era periculoasa sau nu.
Cercetatorii au descoperit ca dureaza mai mult ca o persoana sa eticheteze o situatie drept "periculoasa" decat sa o eticheteze drept "nepericuloasa". Insa, in cazul adultilor dinferenta de timp dintre "periculoasa" si "nepericuloasa" e de 1,6 secunde in timp ce la adolescenti e de 1,75 secunde.

Scanarile cerebrale din timpul testului au aratat ca adolescentii isi folosesc cortextul frontal in mai mare masura, ceea ce sugereaza ca faceau un efort mai mare pentru a judeca fiecare situatie. Adultii manifestau mai mult o activitate a ganglionilor bazali, ceea ce indica un raspuns mai automat.

Un studiu din 2004 a aratat de asemenea ca adolescentii au o activitate cerebrala mai mica in zonele responsabile pentru judecarea riscurilor si pentru motivatii, acest lucru explicand intr-o anumita masura de ce ei sunt mai dispusi sa-si asume riscuri.

Alte studii arata ca in timpul adolescentei exista o crestere brusca in conectivitatea neuronala, in special in zona cortextului frontal. Acest lucru a fost corelat cu faptul ca adolescentii au o capacitate mai mica de a judeca situatiile sociale si emotiile celorlalti oameni. Scanarile cerebrale au aratat ca zona cortexului frontal se ingroasa in perioada de dinaintea pubertatii si apoi revine treptat la normal in decursul adolescentei.
O echipa de psihologi din California au descoperit ca viteza cu care tinerii reusesc sa recunoasca expresiile pe fetele oamenilor scade brusc la varsta de 11-12 ani si dureaza ani de zile pana cand sa revina la normal. Acest lucru este cauzat de faptul ca activitatea cerebrala intensa din creierul adolescent face mai dificila prelucrarea informatiilor elementare, facandu-i pe adolescenti inadaptati social si emotional.

Studiul desfasurat de Robert McGivern si echipa sa de neurologi de la universitatea de stat din San Diego sustine aceeasi idee: cand copiii intra in pubertate, abilitatea lor de a recunoaste emotiile celorlalti scade brusc si nu revine la normal decat in jur de 18 ani.
El si echipa sa au incercat sa vada exact in ce fel abilitatea de a functiona a cortexului frontal se modifica odata cu varsta. Ei au aratat unui numar de aproape 300 de oameni cu varste intre 10 si 22 de ani imagini cu fete umane, cuvinte, sau combinatii de imagini si cuvinte. Cercetatorii le-au cerut sa identifice emotiile care erau exprimate precum enervare, fericire, tristete sau o expresie neutra.
Ei au constatat ca viteza cu care oamenii puteau sa identifice emotiile a scazut cu 20 la suta in jurul varstei de 11 ani. Timpul de reactie s-a imbunatatit treptat in anii urmatori, insa revenit la normal abia in jur de 18 ani.

"In timpul adolescentei, interactiunile sociale incep sa aiba un impact mare asupra comportamentului", spune McGrieven. "Insa, simultan cu expunerea adolescentilor la o varietate tot mai mare de situatii sociale, creierele lor trec printr-o perioada de 'remodelare' temporara. Ca rezultat, situatiile devin pentru ei si mai de neinteles, conducand catre iritabilitatea si sensibilitatea excesiva pentru care sunt faimosi adolescentii."

Cand se termina?...
Nu se stie exact ce anume marcheaza tranzitia de la adolescenta la starea adulta. Sfarsitul pubertatii, sau al maturizarii sexuale, este bine definit. Este momentul in care oasele nu mai cresc, in jurul varstei de 16 ani la fete si 17 ani jumatate la baieti. Insa in cazul adolescentei, tranzitia de la copilarie la maturitate, nu exista sfarsit bine definit.

"Eu nu cunosc nici un indicator pentru asta", a spus Till Roenneberg de la Centrul de Cronobiologie al Universitatii din Munchen. "Toata lumea vorbeste despre asta insa nimeni nu stie cand se termina adolescenta. Aceasta tranzitie este vazuta ca o combinatie de factori fizici, psihologici si sociologici."


Sursa: news.softpedia.com

Cititi si: De ce exista adolescenta?


Copiii si sursele lor infinite de stres