Avortul si consecintele lui

Ai decis să faci un avort. Pregăteşte-te pentru această experienţă cu cap! Ia în considerare toate riscurile la care te supui: medicale, emoţionale, în cuplu, dar şi în faţa Bisericii.


Consecinţele avortului asupra relaţiei de cuplu...

Deşi sunteţi un cuplu solid, iar decizia întreruperii de sarcină aţi luat-o de comun acord, e posibil să nu mai fiţi aceeaşi pereche fericită o bună perioadă de timp. Experienţa unui avort schimbă dinamica unui cuplu.

E posibil să-i reproşezi partenerului că nu înţelege prin ce treci pentru că el nu este fizic implicat în situaţie, în timp ce încearcă să te ajute cum ştie mai bine. Nu lăsaţi trauma acestei experienţe să creeze certuri şi reproşuri între voi.

Situaţia se complică atunci când nu vă puneţi de acord în legătură cu decizia de a întrerupe sarcina. Dacă tu vrei să păstrezi copilul, în timp ce el îţi spune că nu-şi va asuma vreo responsabilitate, fii fermă pe poziţii. Nu renunţa la sarcină pentru binele lui sau al relaţiei. Sunt şanse mari să-l învinovăţeşti. O astfel de ranchiună vă va afecta relaţia mai devreme sau mai târziu.

La polul opus, dacă el insistă să păstraţi copilul, dar tu nu te vezi pregătită pentru rolul de mamă, ai de făcut o alegere dificilă. Încearcă să-i justifici în detaliu alegerea ta, dar cântăreşte cu atenţie şi argumentele lui. Ţine cont de faptul că el este pregătit să întemeieze o familie cu tine.

Riscurile medicale ale unui avort...


Deşi medicina a evoluat, încă există riscuri pe care ţi le asumi dacă decizi să faci acest pas.

Este posibil să apară complicaţii în următoarele şase săptămâni de la chiuretaj: complicaţii cauzate de anestezie, hemoragii, leziuni interne la nivelul uterului şi cervixului sau infecţii.

De aceea este indicat să faci duş, nu baie, cu apă călduţă, fără să cureţi şi interiorul vaginului timp de cel puţin 2 săptămâni. Activitatea sexuală este interzisă de medic până la încheierea celor şase săptămâni.

Există riscuri şi după această perioadă: tulburări ale menstrei, avort spontan, infertilitate şi probleme de ordin psihic.

Nu vei putea să faci o întrerupere de sarcină fără să semnezi un act în care specifici că eşti de acord cu procedura în ciuda tuturor riscurilor ce ţi-au fost aduse la cunoştinţă.

Preţuri pentru întreruperea sarcinii...

La o clinică privată procedura de întrerupere a sarcinii costă în jur de 200 lei, dar preţul variază în funcţie de vârsta sarcinii. Înainte de avort este totuşi posibil să mergi şi la un consult de depistare a sarcinii care costă la rândul ei în jur de 50-80 ron.

După avort este necesar să faci o nouă vizită la medic, pentru a fii sigură că nu există complicaţii ulterioare. Ţi se va recomanda şi o consultaţie de contracepţie care costă în jur de 50 ron şi o vizită la medicul psiholog. La unele clinici private sunt reduceri pentru elevi şi studenţi, iar tarifele la stat sunt mai scăzute.

Biserica şi avortul...


"Avortul este un păcat capital, la fel ca şi crima. Din momentul concepţiei vorbim despre o fiinţă umană care are dreptul la viaţă", spune preotul Moraru. Biserica îi consideră şi pe mamă şi pe tată la fel de vinovaţi din punct de vedere moral.

Atunci când merge la spovedanie după ce a făcut un avort, femeia primeşte "reţinere de la împărtăşanie".

Totuşi, pedeapsa nu este aceeaşi pentru toată lumea. Ea diferă în funcţie de circumstanţele în care s-a făcut avortul: violul şi pericolul ca mama să-şi piardă viaţa sunt aspecte care micşorează pedeapsa. Situaţia financiară precară sau vârsta fragedă a mamei, nu înduplecă însă membrii Bisericii.

Ţări în care avortul este pedepsit cu închisoarea...

În Republica Dominicană, Nicaragua şi Uruguay întreruperea sarcinii este interzisă indiferent de circumstanţe şi este pedepsită prin lege cu închisoarea.

Alte state sunt ceva mai permisive. Se poate recurge la avort în cazuri excepţionale, cum ar fi riscul ca femeia să-şi piardă viaţa dacă păstrează sarcina.

Atunci când nu există circumstanţe atenuante, atât femeia care consimte avortul, cât şi medicul care efectuează operaţia, sunt condamnaţi la închisoare.

În Peru, Andorra, Bolivia, Columbia, Venezuela şi Panama sentinţa se ridică la trei ani pentru mama şi la şase pentru medic.

În Europa, ţări precum Malta, Irlanda şi Polonia interzic cu vehemenţă avortul. Uniunea Europeană doreşte schimbarea acestor legislaţii. În Feroe se cere şi consimţământul soţului, dacă femeia care face o întrerupere de sarcină este căsătorită.

Sursa: revista Unica

Cititi si: Intreruperea de sarcina si dreptul la viata